Vattenförvaltning | 23 jul 2024

Forskare påvisar brister i svensk vattenförvaltning

En ny studie från Karlstads universitet visar på betydande brister i samverkan och styrning av vattenförvaltningen. Forskarna har identifierat flera problem i samordningen mellan energiproduktion, klimat, översvämningsrisker och biodiversitet.

Forskare påvisar brister i svensk vattenförvaltning
Forskare på Karlstads universitet har slagit fast brister i svensk vattenförvaltning och tagit fram rekommendationer för förbättringar. Foto: Mikael Svensson

Trots att över 100 vattenråd har bildats för samordning inom avrinningsområden saknas ett helhetsperspektiv menar forskarna. Vattenråden sammanväger intressen som jordbruk, biodiversitet, energiproduktion och översvämningsrisker på lokal nivå, men det finns brister i den nationella och regionala styrningen som skapar en övergripande syn.

– Vi har sett att vattenråden sammanväger olika intressen som jordbruk, biodiversitet, energiproduktion och översvämningsriskhantering på den riktigt lokala nivån, men det finns en brist på strukturer som skapar helhetssyn ovanför denna nivå, säger Beatrice Hedelin, docent i risk- och miljöstudier och en av forskarna i gruppen.

Forskarna konstaterar även att lagstiftning, myndighetsorganisering och finansiering är uppdelade i områden som klimatanpassning, naturvård och energi, vilket gör miljöarbetet mindre effektivt. Åtgärder beror ofta på vem som kan söka finansiering, snarare än på faktiska behov. Pengar används för att hantera symtom i naturen stället för att göra medvetna och strategiska avvägningar för samhällsutvecklingen.

Utifrån resultatet i studien har forskarna tagit fram ett antal rekommendationer för att förbättra Sveriges vattenförvaltning:

  • Utveckla tvärstrukturer på nationell och regional nivå.
  • Stödja lokala aktörsnätverk som vattenråd och älvgrupper.
  • Dra nytta av aktörsnätverk i omprövningsprocesser för vattenkraften.
  • Utbilda personer i samverkan och styrning.

Studien kommer att fortsätta med ytterligare forskning om samverkan och reglerade älvar. ”Vi har lärt oss mycket om hur samverkan och styrsystem interagerar och vi är fast beslutna att bidra till en mer hållbar vattenförvaltning i Sverige,” avslutar forskargruppen.

Källa: Karlstads universitet

Publicerad 23 juli 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.