Folksam kritiserar värmepumptillverkarna

De senaste åtta åren har kvaliteten på nytillverkade värmepumpar försämrats avsevärt, enligt Folksam.

 

Folksam har fört statistik över värmepumpskador sedan 1999 och idag presenteras siffrorna för 2008*. De visar att försämringen fortsätter – under 2008 skadeanmäldes drygt 8500 värmepumpar varav hela 77 procent är mindre än fem år gamla. En anledning är att tillverkarna prioriterar billiga komponenter framför kvalitet.

– Det är en orimligt hög andel skador för så pass nya och dyra produkter, som beror på att tillverkarna gör avkall på kvaliteten. Vi hade hoppats att branschen skulle jobba för att vända utvecklingen, men den har snarare gått bakåt än framåt. Man kan inte låta bli att undra var det ska sluta, säger Jan Snaar, miljöchef Folksam.

Andelen nya värmepumpar, mindre än fem år gamla, som skadeanmäls till försäkringsbolagen har ökat från 50 till 77 procent mellan 2001 och 2008. Bara under senaste mätperioden, 2007-2008, har andelen ökat med fyra procentenheter.

Försäkringsbolagens sammanlagda kostnader för skador på nya värmepumpar 1999-2008 har nu nått en halv miljard kronor. Totalt har drygt 47 000 värmepumpar skadeanmälts under perioden. Att nya värmepumpar allt oftare går sönder innebär också en stor kostnad för villaägarna. Uppskattningsvis handlar det om 165 miljoner kronor i direkta kostnader i form av självrisk och avskrivningar.

– Frågan till branschen är om det är rimligt att en så stor andel av skadeanmälningarna rör nya värmepumpar. Det är särskilt relevant när det gäller bergvärme, som är en stor investering för villaägare, med en kostnad på uppåt 200 000 kronor för köp och installation, säger Jan Snaar.

75 procent av de bergvärmepumpar som skadeanmäls är mindre än fem år gamla. För den billigare produkten luft/luft-värmepumpar är siffran hela 92 procent och för luft/vatten-värmepumpar 88 procent. Frånluftspumpar är den enda kategori som blivit mer skadefri efter hand. Där är andelen nya pumpar som skadeanmäls 47 procent.

– Av statistiken kan man utläsa att flera produkter har seriefel. Jakten på billiga komponenter är en viktig anledning till att kvaliteten försämrats så pass mycket. Det är dags för branschen att ta sitt ansvar och prioritera kvalitet framför att köpa billiga men dåliga komponenter, avslutar Jan Snaar.

För aktuella listor över skador, se bilagor.

* Folksams listor över mest skadade värmepumpar baseras på bolagets egen skadestatistik. Den ligger till grund för en uppskattning av hur skadebilden ser ut för hela försäkringsbranschen. Listorna över antal skador kan inte ta hänsyn till hur många värmepumpar av varje redovisat slag som sålts, eftersom säljstatistiken hemlighålls av tillverkarna.

Källa: Folksam

Publicerad 8 januari 2010

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.