”Fel” värmepump orsakar flimmer

Många som installerar värmepump glömmer att först kontrollera elnätets kapacitet.

 

Ett felaktigt val av pump kan resultera i blinkande belysning och spänningsfall – till irritation för både kund och grannar.

En värmepumps funktion är beroende av elnätets styrka. Värmepumpar av typen luft/luft är enfasiga och enkla att koppla in i ett vanligt 230 V uttag. Enligt märkningen på pumpen bör det gå bra, eftersom den drivs med ca 6 A (ampere).

– En sanning med modifikation, eftersom pumpen i startögonblicket förbrukar en ström upp till tio gånger högre än vad som anges, säger Abdirashiid Sugulle, ingenjör på Vattenfall.

Om värmepumpen inte är anpassad efter elnätets förutsättningar, uppstår problem. Varje gång pumpen startar inträffar ett plötsligt spänningsfall.

Eftersom pumpen är enfasig belastas bara en fas vilket gör spänningsfallet osymmetriskt och därmed extra märkbart i form av flimrande belysning.

Många som säljer värmepumpar saknar den elkunskap som krävs för att kunna ge kunden goda råd.

 – Som kund bör du kunna ställa rätt frågor vid köpet. Då får säljaren ett större krav på sig att ta ansvar för sin produkt, säger Abdirashiid Sugulle.

Enligt gällande regler ska kunden kontakta nätägaren och göra en ”föranmälan” vid installation av en värmepump.

– Det behövs för att vi ska kunna avgöra för hur den valda värmepumpen kommer att fungera, säger Abdirashiid Sugulle.

Källa: Vattenfall eldistribution

Publicerad 26 maj 2010

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.