Teknik och forskning | 1 sep 2023

Energieffektivisering i flerbostadshus

Tre energisystem har undersökts för att jämföra olika åtgärder för att energieffektivisera flerbostadshus. Då det finns ett stort behov av energieffektivisering är det viktigt att välja rätt energisystem för att uppnå bästa resultat vid en renovering, både ur ett ekonomiskt perspektiv och för att följa de krav som ställs.

Energieffektivisering i flerbostadshus
På fastigheten Lärlingen i Lund har värmeåtervinning ur frånluft installerats och driftsatts januari 2020. Foto: LKF

Globalt utgör byggnader mer än 40 procent av världens energianvändning. I EU är 35 procent av byggnaderna mer än 50 år gamla samtidigt som 75 procent av dessa är energiineffektiva och i behov av att renoveras. Byggnader från bland annat det svenska miljonprogrammet är i behov av att rustas upp och energieffektiviseras för att öka sin tekniska livslängd. Det finns även ett stort renoveringsbehov för att nå EU:s klimatmål.

Artikelförfattare Mohammed Hadrous. Foto: Privat

I projektet jämfördes tre energisystem på tre olika fastigheter i södra Sverige: ett FX-system med fjärrvärmecentral i Lund, en spillvattenanläggning i Växjö och solhybrider med bergvärme i Ronneby. I studien har effektivitet, lönsamhet och energiprestanda för systemen utvärderats.

Fakta

Artikelförfattare

Artikelförfattare: Zackarias Bolling, högskoleingenjör, Linnéuniversitetet, zacke.bolling@gmail.com

Artikelförfattare: Mohammed Hadrous, högskoleingenjör, Linnéuniversitetet, hamodi.hadrous@live.se

 

Jämförelsen gjordes genom en ekonomisk analys utifrån enkel återbetalningstid och åtgärdernas förbättring av respektive fas­tighets primärenergianvändning. Genom energiteknisk analys fastställdes energi­besparing samt potentiell energi att ta vara på i frånluft och spillvatten. Tillsammans med en certifierad oberoende energi­expert bestämdes fastigheternas energideklarationer före och efter installation av respektive energisystem utifrån BBR29 i Boverkets Gripen.

Värme ur frånluft

På fastigheten Lärlingen i Lund har värmeåtervinning ur frånluft installerats och driftsatts januari 2020. Flerbostadshuset har en Atemp på 1 739 m2 och byggdes 1946. Anläggningen består av en frånluftsvärmepump, FX-system, samt en fjärrvärmecent­ral från HögforsGST, som tillsammans utgör en systemlösning. Investeringen för anläggningen var 850 000 kronor exklusive moms. I projektet har ingen hänsyn tagits till fjärrvärmecentralens påverkan på energibesparingen trots att investeringen är medräknad. Fjärrvärmecentralen medför att returtemperaturen till fjärrvärmenätet inte höjs.

På Lärlingen återvinner FX-systemet värmeenergi ur den 21 °C varma frånluften genom en batterivärmeväxlare som kyler ned den till 4 °C med hjälp av en brinekrets. Ledningarna för brinekretsen leds på utsidan av huset ned till källaren där den upptagna värmen växlas över till en värmepump. Det patenterade hybridvärmesystemet från Högfors GST som även utnyttjar fjärrvärme för uppvärmning omfattar en primärkrets, en uppvärmningskrets och en värmepump och medför att returtemperaturerna kan sänkas.

Syftet med hybridvärmesystemet är att fungera som en komplett systemlösning till FX-systemet för att optimera samverkan med det lokala fjärrvärmeverket. Systemlösningen inkluderar en ackumulatortank på 0,5 m3.

Genom lokal samverkan med värmeverk stängs värmepumpen av under juli och augusti och delar av september, för att utnyttja lägre fjärrvärmepriser samt spara drifttimmar på värmepumpen. På så sätt kan cirka 25 procent av värmepumpens drifttid sparas in på ett år.

Värme ur spillvatten

Från ett flerbostadshus på fastigheten Alabastern i Växjö återvinns värme ur byggnadens spillvatten. Flerbostadshuset har en Atemp på 2 646 m2 och driftsattes i februari 2020. Värmeåtervinning ur spillvatten på Alabastern var en del av det EU-finansierade projektet Ready [1]. Investeringen uppgick till cirka 1,7 miljoner kronor exklusive moms, varav hälften finansierades av EU.

På fastigheten Alabastern i Växjö återvinns värme ur byggnadens spillvatten.

Systemlösningen från Evertherm består av en pumpgrop, bufferttank, kollektortank, värmeväxlaranordning och en värmepump. Spillvattnet som lämnar flerbostadshuset har en medeltemperatur på 24 °C och består av svart- och gråvatten.

Spillvattnet anländer först till pumpgropen där det finfördelas. Därefter pumpas spillvattnet vidare till en bufferttank som hjälper systemet att hantera flödesvariationer under dagen. Från bufferttanken pumpas spillvattnet vidare till kollektortanken som innehåller värmeväxlaranordningen.

Artikelförfattare Zackarias Bolling. Foto: Privat

Värmeväxlaren utgörs av flera patenterade värmeväxlarelement, så kallade ETX-paneler. Panelerna består av ett polymeriskt och korrosionsbeständigt material med en intern flödespassage som hämtar värme från spillvattnet med hjälp av värmepumpen. Den utvunna värmen lagras sedan i två ackumulatortankar. Systemet begränsas av den lägst tillåtna temperaturen på utgående spillvatten, som i Växjö kommun var 6 °C. Medelvärdet för fastighetens uppmätta utloppstemperaturer var 6,3 °C.

Genom att spillvattnet lagras under de tider på dygnet när tillflöde av varmvatten är som störst ges effektivare energiåtervinning jämfört med dygnsvarierande spillvattenflöden. När värmebehovet är som störst används den lagrade energin.

Solhybrider med bergvärme

Under 2018 installerades och driftsattes solhybrider med bergvärme på fastigheten Johannishus i Ronneby. Fastigheten består av sex byggnader med en total Atemp på 5 099 kvadratmeter, fördelat på 93 lägenheter för äldreboende samt förskola.

Solhybriderna har en installerad effekt på 27 kW och är utrustade med en underliggande kylkrets som kyler panelerna. Värmen som tas upp av kylkretsen används för att värma 17 borrhål på fastigheten. Fastigheten är helt frånkopplad fjärrvärmenätet och som reserv till värmepumparna används elpatroner vid hög värmeförbrukning.

Anläggningen består av tre värmepumpar: en primär och två sekundära som avlastar varandra för att spara på drifttid. Investeringen för anläggningen uppgick till 2 950 000 kronor exklusive moms.

Under 2018 installerades och driftsattes solhybrider med bergvärme på fastigheten Johannishus i Ronneby.

På fastighetens norra sida sitter en temperaturmätare som styr pumpen som laddar borrhålen. Förenklat används två kretsar: en kylkrets, som hämtar värme från solpanelerna med hjälp av en glykollösning, samt en borrhålskrets som hämtar och lämnar värme från borrhålen via en etanollösning. När utomhustemperaturen är 4 °C varmare än i borrhålen växlas värmen från kylkretsen över till borrhålskretsen.

Temperaturkravet finns för att undvika att borrhålen fryser. Under varmare månader, när borrhålskretsen värms upp till en högre temperatur än den i borrhålen, avges värme till borrhålen. På så sätt laddas borrhålen med värmeenergi som sedan kan användas under kallare månader när värmebehovet är större. På så sätt säkerställs det även att borrhålen inte utarmas på värme.

Energiberäkningar

För att bestämma fastigheternas energianvändning före och efter åtgärd användes energideklarationer. Underlag till energi­deklarationerna togs fram tillsammans med en certifierad oberoende energi­expert. Underlaget användes sedan i Boverkets Gripen för att ta fram energideklarationerna.

I figur 1 anges fördelningen av fjärrvärme- och elanvändning före och efter åtgärd. Av de tre energisystemen minskade solhybridanläggningen fastighetens energi­användning mest, både procentuellt och per kWh/Atemp.

Figur 1: Sammanställning av specifik energianvändning före och efter åtgärder för de tre undersökta fastigheterna. Specifik energianvändning är byggnadens oviktade energianvändning.

I figur 2 redovisas skillnaden före och efter renoveringsåtgärd baserat på energideklarationerna. En observation av resultatet var att det var fördelaktigt att övergå från fjärrvärme till el för värmeförsörjning, trots skillnaden i primärenergifaktorerna mellan el (0,7) och fjärrvärme (1,8).

Resultatet av energideklarationerna visade att ju mer el som använts för värmepump, desto större förbättring av fastighetens energiprestanda. Detta gäller så länge värmepumpens COP är större än kvoten mellan primärenergifaktorerna för el och fjärrvärme, det vill säga 1,8/0,7=2,6.

Figur 2: Fastigheternas primärenergital före och efter åtgärd. Värdena är normalårskorrigerade och viktade med primärenergifaktorer, enligt energideklarationerna.

Resultatet som noterades var att solhybridanläggningen generade störst energi­besparing enligt energideklarationen. Minst förbättring erhölls av spillvattenanläggningen.

Kostnader och återbetalningstid

De tre energisystemens återbetalningstider beräknades utan hänsyn till kalkylränta. Återbetalningstiden för spillvattenanläggningen var 95 år utan hänsyn till bidraget som motsvarade halva investeringskostnaden och således halverar återbetalningstiden. Lärlingens återbetalningstid var 22 år och inkluderar investeringskostnaden för fjärrvärmecentralen. Återbetalningstiden utan fjärrvärmecentralen, endast FX-systemet, var elva år. Solhybridanläggningen hade kortast återbetalningstid av de tre energisystemen på cirka nio år. Detta beror troligtvis på att anläggningen inte är begränsad av tillgänglig energi i borrhålen och därmed kan värmepumparna producera hela fastighetens värmebehov, vilket ökar besparingen. Sammanställning kan ses i tabell 1.

 

Lönsamheten för energisystemen begränsas inte av värmepumparnas kapacitet utan av tillgänglig energi att ta vara på från de olika energikällorna. Återbetalnings­tiderna är beroende av el- och fjärrvärmepriser som kan vara upphandlingsbara och varierar över landet samt mellan år. Priserna som användes var snittpriser för Sverige 2021 enligt Nils Holgersson-rapporten och var 2 kr/kWh el och 0,89 kr/kWh fjärrvärme [2].

Tillgänglig energi

I projektet undersöktes även den teoretiskt möjliga energi som går att ta vara på ur frånluft och spillvatten baserat på standardiserade flöden per Atemp. Eftersom

jämförelsen förutsatte standardiserade flöden så behövde ett spillvattenflöde fastställas då krav på minsta ventilationsflöde redan finns. De togs fram för att sedan kunna använda ekvationen för värmeenergi:

Från BEN2 erhölls normalt brukande för uppvärmning av tappvarmvatten: 25 kWh per Atemp och år. Utifrån det härleddes spillvattenflödet till 1,26 m3 per Atemp och år vilket sedan jämfördes med det minsta tillåtna ventilationsflödet om 0,35 liter per sekund och Atemp.

Figur 3. Tillgänglig energi att ta vara på i spillvatten och frånluft baserat på härledda standardiserade flöden.

Resultatet från det beräknade spillvatten- och frånluftsflödet visade att frånluften innehöll 2,4 gånger mer energi att ta vara på än spillvatten. Spillvattnet hade 26,4 kWh per Atemp och år medan frånluften hade 64,4 kWh per Atemp och år. Resultatet kan ses i figur 3.

Projektets slutsatser 

Energideklarationerna för samtliga fastigheter efter energirenoveringsåtgärderna visar att det var fördelaktigt att övergå till el för värmeförsörjning jämfört med fjärrvärme. Detta trots skillnaden i primärenergi­faktorerna mellan el och fjärrvärme. Förutsättningen är att värmepumpens årliga COP överstiger 2,6.

Slutsatsen av FX-systemet var att den hade en förhållandevis låg investering och kunde täcka drygt hälften av fastighetens värmebehov. Det är en relativt enkel installation som endast förutsätter frånlufts­kanaler och kan installeras som komplement på befintligt F-system. Lösningen medförde en effektiv energiåtervinning sett till besparing samt gav möjlighet till samverkan mellan fastighet och det lokala fjärrvärmebolaget. Dock finns risk för kallras vilket kan undvikas med rätt placering av tilluftsdon, bakom radiatorerna.

Återvinningen av värme ur spillvattnet fann vi hade lägst besparing utifrån energi och kostnad av de tre energisystemen. Den återvunna energin kunde täcka cirka en tredjedel av fastighetens värmebehov. Spillvattenvärmeåtervinning kan vara lämpligt i redan energieffektiviserade byggnader som en sista åtgärd för att maxi­mera energibesparingen, eftersom spillvattnet hade mindre tillgänglig energi än frånluft. Besparingen och effektiviteten för spillvattenanläggningen påverkas bland annat av beteendet hos de boende i flerbostadshuset.

Vid sparsamt beteende blir den tillgängliga energin och besparingen mindre och vid ett slösaktigt beteende blir det högre. Snålspolande armaturer medför därmed en ökad återbetalningstid för denna typ av anläggning.

Solhybrider med bergvärme kunde täcka hela fastighetens värmebehov samt producerar el och laddar även borrhålen. Energi­systemet förutsätter tillgång på mark och är utrymmeskrävande.

Text: Zackarias Bolling
Mohammed Hadrous

Publicerad 1 september 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.