Politik | 18 okt 2022

Ellevios priolista till Busch

Ellevios samhällspolitiske chef Henrik Bergström har listat Sveriges nya energiministers viktigaste prioriteringar för att mildra kostnadsökningarna för elkunderna i det korta, och säkra en proportionerlig, pålitlig och rimligt prissatt elförsörjning i Sverige i det längre perspektivet. 

Ellevios priolista till Busch
Ellevios samhällspolitiske chef Henrik Bergström listar Ebba Buschs viktigaste prioriteringar för att mildra kostnadsökningar i det korta, och säkra en proportionerlig, pålitlig och rimligt prissatt elförsörjning i Sverige. Foto: Ellevio

Sverige är inne i en omfattande elektrifieringsvåg, och de närmsta 20 åren väntas landet mer än fördubbla förbrukningen av el. Energibranschen står inför en massiv utmaning när det gäller att modernisera och utveckla elförsörjningen och det krävs åtgärder både på kort och lång sikt.

I det närmsta perspektivet finns fyra insatser som omedelbart behöver göras för att skydda kunderna från fler prishöjningar enligt Henrik Bergström:

  • Snabb elpriskompensation. Detta bör utformas på ett sätt som kompenserar de kunder som drabbas av de högsta kostnaderna.
  • Reducera stamnätsavgiften.
    Ta tillfälligt bort den så kallade stamnätstariffen, vilket skulle snabbt frigöra medel som elnätsföretagen kan använda för att ersätta de dramatiskt ökande kostnaderna för att ersätta nätförluster, och därmed avsevärt minska kostnaderna för svenska elkunder.
  • Främja energieffektiviseringar, helst ska dessa vara möjliga för elkunderna att genomföra innan vintern.
  • Tillfällig nedsättning av elskatt och moms.På längre sikt gäller det att vi börjar i rätt ände. Även om elsystemet är komplext och fordrar många parallella satsningar, finns några saker som är mer akuta än andra, ofta för att de är en förutsättning för att annan utveckling ska kunna ske. Henrik Bergström lyfter fram kortare ledtider för att bygga ut elnätet, behovet av en långsiktig regleringsmodell, acceptans och förståelse för elnätsutbyggnad och flera lösningar för att tillhandahålla stöd för kunder som ser över sin elförbrukning.

 

Källa: Ellevio

Publicerad 18 oktober 2022

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.