Ekologisk omställning av efterkrigstidens bebyggelse
ISU – Institutet för hållbar stadsutveckling, som drivs av Malmö högskola och Malmö stad i samverkan, har engagerats i ett nytt EU-projekt. Syftet är att utveckla och uppmuntra tjänster och produkter inom miljöområdet med tanke på förnyelse av efterkrigsårens bebyggelse.
Mer än hälften av alla Sveriges lägenheter är byggda under åren 1950-1975. Under 1950-talet byggdes drygt 460 000 lägenheter i flerbostadshus och under perioden 1961-1975 880 000 lägenheter. Också många offentliga byggnader, skolor, dagis, kontorshus och sjukhus är byggda under efterkrigstiden.
Renoveringsbehovet för alla dessa byggnader är stort i dag och osäkerheten är relativt stor bland fastighetsägare och förvaltare kring hur man i praktiken ska bära sig åt för att åstadkomma hållbara förbättringar i husen och i husens närmiljö. Problem som berör många byggnader gäller onödigt hög energianvändning och utslitna byggnadskomponenter och installationer som behöver renoveras. Till detta kommer behov av att förbättra utemiljön kring husen och, i många fall, att höja bostadsområdets sociala status.
I projektet Ekologisk omställning av efterkrigstidens bebyggelse kommer små och medelstora företag inom bygg- och fastighetssektorn i Skåne/Blekinge-regionen att uppmuntras utveckla kunnande och innovativa tjänster och produkter inom miljöområdet, speciellt med tanke på behoven vid förnyelse i efterkrigsårens bebyggelse. Projektet syftar ytterst till att utveckla och driva kunskapsstödet till dessa företag och att katalysera de innovativa processerna.
Projektet pågår t o m september 2010 och delfinansieras av EU:s strukturfonder via NUTEK.
ISUs huvuduppgifter i projektet är dels att samordna och praktiskt driva arbetet, dels att genomföra en marknadsundersökning som gäller marknaden för miljöförbättrande tjänster och produkter för efterkrigstidens bebyggelse. Utöver detta kommer, genom ISU:s försorg, en faktaspäckad hemsida om ekologisk omställning av efterkrigstidens bebyggelse att göras tillgänglig på Internet.
Källa: Malmö högskola