Ekodesignkrav tvingar bort de sämsta värmepumparna

De sämsta luftluftvärmepumparna försvinner i när de nya kraven på energieffektivitet för värmepumpar träder i kraft.

Luftluftvärmepumpar med höga driftskostnader ska försvinna från marknaden. Det blev klart sedan EU:s kommitté för ekodesign nyligen röstade för nya krav på luftluftvärmepumpar och luftkonditionering. Dessutom kommer en ny energimärkning som bättre passar de nordiska länderna.

Luftluftvärmepumpar blir allt vanligare i hela Europa. I södra Europa används pumparna främst för kylning och luftkonditionering, och i norra Europa främst i uppvärmningssyfte. I Sverige säljs 60 000 luftluftvärmepumpar årligen. Sverige har därför drivit frågan att energimärkning även ska gälla värmepumparnas uppvärmningsprestanda.

Ekodesignkraven på energieffektivitet och buller börjar gälla den 1 januari 2013. Luftluftvärmepumpar och luftkonditionering som inte uppfyller kraven får inte längre säljas inom EU. 2014 skärps kraven ytterligare.

För att komplettera ekodesignkraven beslutade EU-kommissionen att revidera energimärkningen. Med den nya energimärkningen får konsumenten mer detaljerad information som gör att de kan föra en bättre dialog med installatören. Konsumenten kan göra en kalkyl och välja det mest ekonomiska alternativet. Men det ställs inte bara krav på energiprestanda utan även på buller. Det ska bli mindre buller inomhus, men även för grannen.

– Konsumenten kan nu genom energimärkningen välja de tystaste och effektivaste apparaterna. Detta kommer att skicka signaler till tillverkarna att utveckla ännu bättre produkter, säger Anna Carlén på Energimyndigheten.

Energianvändningen för luftkonditionering och luftluftvärmepumpar förväntas öka till 74 TWh till 2020 om inga åtgärder görs. De nya kraven beräknas spara minst 11 TWh årligen inom EU efter 2020.

– Luftluftvärmepumpen är redan idag ett av flera bra alternativ för hus med direktverkande el. Den sänker driftskostnader och har lägre miljöbelastning. Genom de nya kraven och märkningen skapas nya förutsättningar för marknaden att utvecklas, säger Anita Aspegren, enhetschef på Resurseffektiva produkter på Energimyndigheten.

Läs mer om de nya kraven på luftluftvärmepumpar på Energimyndighetens webbplats:
http://www.energimyndigheten.se/sv/Foretag/Ekodesign/Produktgrupper/Luftkonditionering/      

Källa: Energimyndigheten

Publicerad 8 juni 2011

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.