DEBATT | 29 aug 2018

DEBATT: Satsning på solceller kan knuffa ut riktiga miljöinsatser

DEBATT: Satsning på solceller kan knuffa ut riktiga miljöinsatser
Foto: Kopparstaden

Om den el som produceras av solceller inte ersätter miljöpåverkande elproduktion, är det då en klimatåtgärd?
SOM-institutet i Göteborg, som sedan 1986 gör en årlig undersökning, frågade 3 400 utvalda personer: ”Tycker du att regeringen bör satsa mer på utbyggnad av solceller?”. Svaret blev att 80 procent tyckte detta. Eftersom de tillfrågade ska representera ett genomsnitt av befolkningen är detta troligen den allmänna uppfattningen i Sverige. Inte konstigt då att regeringen fortsätter att satsa på stöd till solcellsinstallationer, man har också troligen samma uppfattning som sina väljare. Från årsskiftet höjdes maxtaket för installationer från 20 procent till 30 procent av investeringskostnaden för privatpersoner, och skattefriheten för egen mikroproduktion återinfördes också under 2016.
Om frågan från SOM-institutet istället hade formulerats ”Tycker du att statliga subventioner bör utgå till elproduktion som inte gör någon miljönytta?” – då hade troligen siffrorna varit det motsatta och någon utökad satsning från staten hade inte kommit till stånd.

Alltså inställer sig frågan om solceller gör någon miljönytta. Och bör de därför erbjudas stöd eller finns det annan produktion att subventionera där skattepengarna skulle göra större miljönytta?
Nuvarande läge i Sverige är att elproduktionen inte har någon större miljöpåverkan vare sig på sommaren eller vintern. Andelen fossil elproduktion i landet är normalt försumbar. Vintertid förekommer viss import vid kall väderlek och låg tillgänglighet (vindstilla) för vindkraften. Normalt exporteras 10–20 procent av det som produceras i landet på årsbasis. Detta förhållande kommer att ändras radikalt inom kort.

Redan vintern 2020–2021 när kärnkraftreaktorerna Ringhals 1 och 2 har stängts kommer tillgänglig effekt att minska med cirka 1 700 MW. Detta innebär att kärnkraften kommer att bidra med mind re än 7 000 MW tillgänglig effekt till elsystemet. Nivån där vi riskerar att hamna i en situation med effektbrist i elsystemet sjunker från 26 000 MW till strax över 24 000 MW. Den gångna vintern tangerades och passerades 26 000 MW flera gånger och import av el krävdes. Vid ett tillfälle (28 februari) startades det oljeeldade kraftverket i Karlshamn för att kunna gripa in och förhindra en kollaps av elsystemet.

Efter år 2020 kan dessa kritiska tillfällen uppkomma flera hundra timmar varje vinter. Från klockan 6.00 till 21.00 ligger effektuttaget vintertid mellan 20 000 och 26 000 MW. Beroende på hur vinden blåser kan problem uppstå när som helst inom det angivna spannet. Ibland producerar vindkraften 5 000 MW och vid andra tillfällen 100 MW. För den som vill följa detta rekommenderas att titta in på Svenska Kraftnäts hemsida: www.svk.se/drift-av stamnatet/kontrollrummet, där syns tydligt utmaningarna med variabel elproduktion, framförallt om man studerar vinterdagarna. Adderar vi den kommande utmaningen när en miljon elbilar ska laddas med 3,7 KW (den lägsta effekt som Klimatklivet ger bidrag för) riskerar uttaget i energisystemet att närma sig 30 000 MW. Detta framtida dilemma kommer inte att kunna lösas genom att installera solceller, eftersom solceller levererar 85 procent av sin årsproduktion under sommarhalvåret – den installerade effekten i elsystemet är redan i dag flera gånger större än behovet. Den enda fördelen är att elpriset kommer att vara fortsatt lågt under sommaren vilket även blir till glädje för de som inte investerat i solceller. Kalkylerna för solcellsinstallationerna blir minst sagt skakiga med detta scenario i åtanke.

Vill ett företag eller en kommun göra en verklig miljöinsats bör man investera i ny vindkraft genom andelar eller helägda verk istället för att gödsla taken med solceller. Vintertid är tillgängligheten 11 procent för vindkraft och produktionen 60 procent av hela årets leverans. Det saknas också hos många en förståelse för proportionen mellan ett vindkraftverk och en solcellsanläggning.
Den största solcellspark som finns i Sverige i dag är Solsidan utanför Varberg som upptar en yta av tio fotbollsplaner och producerar cirka 60 procent av vad ett vindkraftverk (2 MW effekt) gör under ett år. Det skulle behövas 5 000 sådana anläggningar för att producera lika mycket el som vindkraften bidrar med i dag till elsystemet. Alltså, 50 000 fotbollsplaner med solceller! Dessa parker blir inte lönsamma eftersom de måste betala energiskatt precis som vindkraften, och produktionen som sker mestadels sommartid betalas dåligt. Den som är intresserad av de ekonomiska aspekterna av stödet till solceller kan läsa Riksrevisionens rapport ”Det samlade stödet till solceller” (RIR 2017:29), som ifrågasätter effekterna av stödet. Enligt rapporten skulle den framtida utbyggnaden av solceller vara försumbar om de nuvarande stödsystemen med skattereduktion och investeringsbidrag avvecklades.

Med sådan fakta för ögonen kan man fråga sig varför många kommuner ändå vill satsa stora pengar på solceller – exempelvis Göteborgs stad och Stockholms stad och deras kommunala bolag som installerar solceller i mångmiljonprojekt. Om dessa kommuner istället investerade skattepengarna i uppförande av nya vindkraftverk skulle större miljönytta uppnås. Det bostadsföretag där jag jobbar äger två vindkraftverk sedan 2009, och där produceras all el som behövs för driften av fastigheterna. Ofta finns det även överskott av el som vi kan sälja som hushållsel till 487 av våra hyresgäster. Produktionskurvan och uttaget av el över månaderna följer varandra väl med en hög produktion vintertid och lägre på sommaren. Hade vi istället installerat solceller för att leverera lika mycket el på årsbasis (9 300 MWh) hade det krävts 30 fotbollsplaner med solceller och produktionskurvan hade varit den motsatta mot behovskurvan.

Sett till vilka förnybara energikällor som finns i dag är kraftvärmen det mest optimala kraftslaget. Här produceras största andelen av el och värme under vintern då behovet är stort. Produktionen kan gasa och bromsa och spill från skogen kommer till nytta. En bostadslägenhet använder cirka 8 MWh fjärrvärme årligen för uppvärmning och varmvatten. Det uttaget ger underlag för kraftvärmeverket att producera 2 MWh el vilket är normal elförbrukning för en familj under ett år. Alltså ett energisystem som gör bostäder anslutna till ett kraftvärmenät nästan helt klimatneutrala och samtidigt hjälper effektbalansen vintertid. I dag erhåller kraftvärmen elcertifikat för elproduktionen men för övrigt finns inget stöd. Senaste trenden är att man på flera håll försöker frikoppla sig från detta unika energisystem, påhejade av Energimyndigheten, Naturvårdsverket och EU genom olika former av bidrag. Ett exempel är det projekt i Vårgårda där man tänker frikoppla sig från ett miljövänligt fjärrvärmenät och genom solceller, batterilager och vätgasproduktion vill lösa ett problem som inte finns.
Självklart står det alla fritt att investera i det man tror vara det bästa sättet att producera förnyelsebar el, men om miljönyttan är försumbar och investeringen kräver skattepengar för att bli lönsam behöver man nog tänka ett varv till.

Text: Kenneth Ahlström

Publicerad 29 augusti 2018

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.