Butikskyl kan bli dyr

6 300 kWh per år skilde den effektivaste respektive minst effektiva dryckeskylen åt. Energimyndigheten har testat maskinerna, som ofta lånas ut till handlarna som sedan får stå för elnotan. Butikskyla. De öppna kylar för försäljning av drycker som finns runt om på bensinmackar och livsmedelsbutiker kan bli dyra för handlaren. Energimyndighetens testlab har undersökt fem modeller, varav den mest energikrävande använde närmare 8 000 kWh per år. Energimyndigheten påpekar i sitt pressmeddelande att detta är mer än vad en vanlig familj gör av med på sin hushållsel under samma period. Positivt är att det är stor variation på energiåtgången. En av kylarna drog knappt 1 700 kWh per år, 6 300 kWh mindre än storanvändaren. Enligt Energimyndigheten finns omkring 80 000 dryckeskylar runt om i landet, och handlarna kan alltså spara en hel del energi och pengar på att få dessa utbytta. I regel är kylarna utlånade till handlarna.

Testresultatet finns att läsa på www.energimyndigheten.se.Ingar Lindholm

Publicerad 7 april 2011

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.