BRF Nordostpassagen minskar energinotan med dryg fjärdedel

Brf Nordostpassagen 3659 ska energieffektivera fastigheten och har anlitat Siemens som garanterar en energibesparing på 27 procent. Uppdraget innebär bland annat en modernisering av tekniska installationer som även bidrar till en förbättrad inomhusmiljö och minskad miljöbelastning.

Avtalet mellan Brf Nordostpassagen 3659 och Siemens AB är ett PFC-avtal (Performance Contracting) med en garanterad energibesparing på 27 procent eller ungefär en miljon kronor per år.Fastigheten som omfattas av projektet ligger i Göteborg strax norr om Slottsskogen och består av tre byggnader med 257 lägenheter samt andra lokaler, såsom kontor och butik. Fastigheten uppfördes 1965-67 och har en sammanlagd uppvärmd yta av 21 313 m².

– De tekniska installationerna i fastigheten var gamla och behövdes moderniseras och det föll sig naturligt att i samma veva se över energianvändningen och hur den kan minskas, berättar Ingmar Ströberg, ordförande i bostadsrättsföreningen.

– Trots att Siemens erbjöd ett mycket fördelaktigt lån beslöt vi att använda föreningens egna medel till investeringen på drygt sju miljoner kronor.

Merparten av åtgärderna genomfördes under hösten och består av belysningsinstallationer, ventilationsarbeten, rörarbeten med mera. Dessutom infördes automatiserad styr- och reglerteknik som gör det möjligt att övervaka ventilation och värme i fastigheten och kontinuerligt behovsstyra och driftoptimera.

Genom att vi genomför alla åtgärder på en gång kan föreningen uppnå stora besparingar direkt, berättar Peter Wallin, kundansvarig på Siemens.

I början av 2011 är den tekniska moderniseringen helt genomförd och då påbörjas ett sju år långt serviceavtal då Siemens hjälper Brf Nordostpassagen med underhåll och ytterligare optimeringar.

– Förutom regelbundna besök på plats övervakar vi de tekniska systemen på distans från vårt supportcenter. Om vi lyckas spara mer energi än som kalkylerats i avtalet kommer Siemens och Brf Nordostpassagen att dela på överskottet, berättar Peter Wallin.

Avtalet var det andra PFC-avtalet som tecknades i bostadsområdet Nordostpassagen. Det första tecknades 2006.Kalkylerad energibesparing: Totalt ca 34 % (27 % garanteras) varav:

  • värme 1 834 (1 467) MWh/år  30 % (25 % garanteras)
  • fastighetsel 391 (313) MWh/år 50 % (41 % garanteras)

Källa: Siemens

Publicerad 26 januari 2011

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.