Bort med tryckluften – då spar du energi

Att använda tryckluft är ofta att slöseri i sig, anser Peter Karlsson, konsult med energieffektivisering i mindre företag som specialitet. Ett sätt att ändå spara är att återvinna värmen från kompressorerna.

– Mitt budskap är att tryckluften ska byggas bort och ersättas med andra drivdon, säger Peter Karlsson, på konsultföretaget Industriell Laststyrning. Han arbetar bland annat för Energikontor Sydost med energianalyser av företag. Han berättar att tryckluftsystem ger de tredje största energiförlusterna i mindre och medelstora företag, efter belysning och ventilation.  När fabriken går står den för omkring en tredjedel av hela energibehovet i ett genomsnittligt mindre verkstadsföretag.
– Det riktigt stora är att verkningsgraden för tryckluft är så dålig, enbart fem procent, säger Peter Karlsson.

Till det kommer att tryckluftsystemen oftast läcker.  Nästan alla företag har läckage. Hos dem som slarvar kan upp till 40 procent av energin försvinner den vägen. De som är riktigt bra på att täta läckorna får ändå några procents läckage.

Det bästa är enligt Peter Karlsson att använda eldrivna verktyg och drivdon. När det inte går, kan slöseriet minskas, till exempel genom rätt storlek på utrustningen och behovsstyrning.
– Inom fastighetssektorn används tryckluft ibland till att blåsa rent, ventiler med mera, och då blir det ofta med små verktyg som inte frekvensstyrs, ofta kolvkompressorer, säger Peter Karlsson.
Ett annat knep är att sänka trycket i systemet. Ofta behövs inte 7 bar som är det vanliga utan 6 bar kan räcka och då minskar energianvändningen med 13 procent, tipsar Peter Karlsson.
Värmen från systemet kan också utnyttjas, till att värma tappvatten till exempel.

Text Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 9/12 sid 48

Fakta: Tryckluft

  • 70 procent av kostnaden under en kompressors femtonåriga livslängd är energi, 10 procent är underhåll och 20 procent är investeringen
  • 80-90 procent av läckaget finns längst ut i systemet, nära de verktyg eller maskiner som drivs
  • En stor besparing är att endast hålla sitt nät trycksatt när produktion pågår
  • Se upp för långa slanganslutningar. Slangarna slits och åldras och läckage kan uppstå, de har också höga tryckfall
  • Kontrollera att styrsystemet väljer en liten kompressor för topplasten, om det finns flera kompressorer installerade.
  • Ha en så liten variation som möjligt på trycket, Energimyndigheten rekommenderar 0,5 bar eller mindre.

    Källa: Energimyndighetens broschyr ”Krav på tryckluftssystem” med tips och råd om bland annat upphandling och underhåll av tryckluft. Broschyren finns att hämta på Energimyndighetens hemsida.
    IL

Publicerad 19 september 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.