Tema: Fastighetsautomation | 25 jan 2024

Bekvämt och energismart

Inom kort startar bygget av bostadsområdet Brobyholm i Södermanland. Med solceller, energidelning och det nyaste inom smarta hem ska en bekväm livsstil kombineras med låg klimatpåverkan.

Bekvämt och energismart
Med samarbete kommer man långt. Douglas Lundholm (S Property Group), Daniel Kørberg Siraj (Obos), Luisa Matos (Cleanwatts), Jan Van Laethem (SMA), Mike Mustapha (ABB) och Chan Woo Park (Samsung). Foto: Manuel Dorn

Vid Råcksta å, intill Åkers styckebruk i Strängnäs kommun, ska bostadsområdet Brobyholm snart uppföras. Bostäderna ska bli både bekväma och klimatvänliga genom att flera företags tekniklösningar integreras och tillsammans skapar något nytt. I brådrasket är det säljstart för en del av bostäderna.

Douglas Lundholm, operativ chef på S Property Group. Foto: Björn Eklund

– Vi har en storslagen vision om att inkorporera ny teknik i utvecklingen av bostadsområden. Det har visat sig att det bara är möjligt att göra i partnerskap med andra företag, säger Douglas Lundholm, operativ chef på S Property Group.

Douglas Lundholm står utanför en villa i Åkersberga och håller ett kort tal. Brobyholmsprojektets smarta teknik ska snart visas upp i demohuset bakom honom. Bredvid chefen från fastighetsföretaget står fem andra företagsledare som också håller tal innan de tillsammans trycker på startknappen för att inviga huset. Det ser ut som vilken villa som helst men skenet bedrar.

När vi stiger in tänds lamporna automatiskt i hallen och rullgardinerna på nedersta våningen åker upp. Mats Peterson är affärsområdeschef för ABB Electrification Sverige och en av dem som visar oss runt. Han berättar:

– ABB har teknik för hemautomation som styr till exempel belysning, porttelefoni, värme och energiövervakning. Samsung har teknik för att styra sina kylskåp, diskmaskiner, tv och så vidare. Här kopplas de två systemen ihop.

I hallen finns en skärm där besökaren som ringer på dörren syns och blir insläppt. Foto: Manuel Dorn

Med hjälp av Samsungs app, SmartThings, kan användaren kontrollera en mängd saker i hemmet. Med touch- eller röststyrning via telefon eller dator, kan man till exempel dra ned persiennerna, ändra belysningens färg eller sätta på radion. Den boende har koll på sin energikonsumtion genom att apparaternas användning, eller hur mycket värme som förvinner när ett fönster står öppet, visualiseras. De uppkopplade vitvarorna kan bevakas och delvis styras på distans.

– Vissa saker kan du göra från appen men av säkerhetsskäl ska du till exempel inte kunna dra i gång spisen på avstånd. Däremot kan du se om den är påslagen, säger Henrik Widlund, ABB:s projektledare för Brobyholm.

I köket tar en representant från Samsung ut en pizza från kylskåpet, sätter in den i ugnen och visar den sedan på sin surfplatta. Kameran i ugnen kan identifiera maten (en fryst pizza i det här fallet) och föreslå tillagningsmetod. Den boende kan sedan sitta var som helst i huset och se när maten är klar.

Fakta

Brobyholm

  • Storlek: 500 bostäder. Det finns potential för totalt 2 000 bostäder i området
  • Initiativtagare: S Property Group
  • Partners: ABB, Samsung, Obos, Cleanwatts, SMA, Tre och Vattenfall
  • Byggherrar: Obos kärnhem, Aros bostad och Vernum

I hallen intill visas en skärm där besökaren som ringer på dörren syns och blir insläppt. Är man inte hemma syns personen i appen och dörren kan öppnas på distans. En qr-kod, som enkelt skickas till den som behöver komma in, kan också användas. Kameran sparar bilderna vid entrén av säkerhetsskäl.

– Det är naturligtvis upp till var och en om man vill ha en kamera vid ringklockan, påpekar Mats Peterson.

Det hemautomationssystem som används i Brobyholm heter Free@home och är en förenklad version av KNX, en standard på området. Systemet är avskalat för att det ska vara enklare för användaren att själv göra ändringar. KNX kräver certifiering och licens av en elektriker för att kunna programmera om funktioner. Den boende i Brobyholm ska däremot själv kunna köpa en ny smart lampa och integrera den i det smarta hemmet.

– Man köper lampan, installerar den och sätter systemet i sökläge. Den nya ljuskällan hittas och kopplas upp mot systemet, säger Henrik Widlund.

Hemautomationssystemet som används i Brobyholm är en förenklad version av standarden KNX. Foto: Manuel Dorn

Bostäderna i Brobyholm kommer att ha solceller, batterier och elbilsladdare som är uppkopplade på samma system som hushållsapparaterna. Via appen har användaren kontroll både på produktionen, hur mycket el som solpanelerna genererar och vad som finns lagrat i batterierna, och huruvida elen som används kommer från solpanelerna eller nätet.

Husen i området kommer att värmas upp med värmepumpar, men exakt vilken typ är inte bestämt. Obos kärnhem är partner i projektet och kommer att bygga först. De ser över olika lösningar och lutar åt luft/vatten-värmepumpar med vattenburen golvvärme på bottenplan och radiatorer på övervåningen. Värmesystemet ska kopplas till FTX-ventilation för återvinning av värme från frånluften.

Värmesystemet kommer, liksom elproduktionen, att vara en del av det smarta hemsystemet. Värme­pumparna jobbar med elbilsladdaren och solcellerna för att man ska använda så mycket egenproducerad el som möjligt. Med hjälp av AI lär sig systemet hur de boende beter sig. Energianvändningen anpassas efter deras användarmönster och annan insamlad data, till exempel väderprognoser.

Informationen omvandlas till algoritmer som schemalägger tvättider, uppvärmningen av huset med mera.

– Om du brukar duscha klockan sju på vardagar säkerställer systemet att det finns varmvatten vid den tiden. Uppvärmningen sker vid den lämpligaste tidpunkten under natten, säger Jessica Gummesson, projektutvecklare på Obos kärnhem.

Brobyholmsprojektets smarta teknik visas i demohuset i Åkersberga. Foto: Manuel Dorn

Klimatavtrycket i Brobyholm ska hållas lågt med hjälp av den avancerade tekniken och genom att solenergi produceras på plats. Energifördelarna
skapas både på hus- och på områdesnivå. Eftersom alla bostäder i området är utrustade med samma teknik kan belastningen balanseras. Om de optimeras var för sig kommer till exempel alla elbilsladdare att slås på samtidigt, när elen är billigast, vilket inte är optimalt.

– När man har kontroll över elbilsladdare, produktionen, batterierna, värmepumparna med mera kan man balansera ut allt. Det blir också en fördel för samhället i stort eftersom belastningen på elnätet minskar, säger Douglas Lundholm.

Den egenproducerade elen ska delas mellan husen i ett så kallat virtuellt elnät. Det allmänna elnätet används för att dela elen, genom att mäta inmatning och utmatning och räkna av dem mot varandra. En person kanske producerar el för fullt när han inte är hemma, medan någon annan tvättar, laddar sin elbil och kör sin värmepump. Då kan elen föras över mellan dem istället för att den förs­ta personen säljer elen ut på nätet och den andra köper tillbaka den.

Vi har en storslagen vision om att inkorporera ny teknik i bostadsområden. Det har visat sig att det bara är möjligt att göra i partnerskap med andra företag.

– Virtuella elnät är ett nytt koncept och vi tittar på olika lösningar tillsammans med nätägaren Vattenfall och med Cleanwatts som är partner i projektet. Cleanwatts har erfarenheter av projekt med virtuella elnät ute i Europa, säger Douglas Lundholm.

På demohusets övervåning förevisas en mätare där man kan läsa av inomhusluftens kvalitet. Temperatur, luftfuktighet, koldioxidhalt och voc (volatile organic compounds) kontrolleras. Om halterna blir för höga varnar systemet.

Här visas också en strömbrytare med fyra olika knappar som kan användas för att starta olika scenarier. Det kan vara en morgonrutin i sovrummet där ljusen tänds successivt, rullgardinerna åker upp och ljusen släcks när du lämnar rummet. Eller ett städscenario där alla ljus tänds maximalt och robotdammsugaren startas. När man går hemifrån kan man trycka på en knapp för att få alla lampor att släckas och rullgardinerna på nedervåningen att åka ner. Scenarierna kan programmeras och styras med appen, men kan alltså också programmeras in i strömbrytarna.

Kameran i ugnen kan identifiera maten och föreslå tillagningsmetod. Den boende kan sedan sitta var som helst i huset och se när maten är klar. Illustration: OBOS

– Det är viktigt att den traditionella tekniken också finns tillgänglig. De boende ska inte vara beroende av appen och alla som vistas i huset, även besökare, ska kunna tända och släcka lampor och göra andra saker på det vanliga sättet, tillägger Henrik Widlund.

Målsättningen är att Obos kärnhem som första byggherre ska börja sälja sina bostäder i Brobyholm i mitten av 2024. Den första etappen med 20–25 hus kan börja byggas i slutet av året och stå klar 2026. När bygget kommer i gång är dock beroende av hur marknadsläget utvecklas. Totalt ska tre olika aktörer bygga 500 bostäder, främst par- och radhus men även lägre flerfamiljshus i trä.

Närmast i tid kommer en familj att flytta in i och testa demohuset. Under tre till fyra veckor ska de pröva hur det är att leva i det supersmarta hemmet och ge feedback om hur den integrerade tekniken fungerar i deras vardag.

Text: Lena Frändberg

Publicerad 25 januari 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.