Bekvämt och energismart
Inom kort startar bygget av bostadsområdet Brobyholm i Södermanland. Med solceller, energidelning och det nyaste inom smarta hem ska en bekväm livsstil kombineras med låg klimatpåverkan.

Vid Råcksta å, intill Åkers styckebruk i Strängnäs kommun, ska bostadsområdet Brobyholm snart uppföras. Bostäderna ska bli både bekväma och klimatvänliga genom att flera företags tekniklösningar integreras och tillsammans skapar något nytt. I brådrasket är det säljstart för en del av bostäderna.

– Vi har en storslagen vision om att inkorporera ny teknik i utvecklingen av bostadsområden. Det har visat sig att det bara är möjligt att göra i partnerskap med andra företag, säger Douglas Lundholm, operativ chef på S Property Group.
Douglas Lundholm står utanför en villa i Åkersberga och håller ett kort tal. Brobyholmsprojektets smarta teknik ska snart visas upp i demohuset bakom honom. Bredvid chefen från fastighetsföretaget står fem andra företagsledare som också håller tal innan de tillsammans trycker på startknappen för att inviga huset. Det ser ut som vilken villa som helst men skenet bedrar.
När vi stiger in tänds lamporna automatiskt i hallen och rullgardinerna på nedersta våningen åker upp. Mats Peterson är affärsområdeschef för ABB Electrification Sverige och en av dem som visar oss runt. Han berättar:
– ABB har teknik för hemautomation som styr till exempel belysning, porttelefoni, värme och energiövervakning. Samsung har teknik för att styra sina kylskåp, diskmaskiner, tv och så vidare. Här kopplas de två systemen ihop.

Med hjälp av Samsungs app, SmartThings, kan användaren kontrollera en mängd saker i hemmet. Med touch- eller röststyrning via telefon eller dator, kan man till exempel dra ned persiennerna, ändra belysningens färg eller sätta på radion. Den boende har koll på sin energikonsumtion genom att apparaternas användning, eller hur mycket värme som förvinner när ett fönster står öppet, visualiseras. De uppkopplade vitvarorna kan bevakas och delvis styras på distans.
– Vissa saker kan du göra från appen men av säkerhetsskäl ska du till exempel inte kunna dra i gång spisen på avstånd. Däremot kan du se om den är påslagen, säger Henrik Widlund, ABB:s projektledare för Brobyholm.
I köket tar en representant från Samsung ut en pizza från kylskåpet, sätter in den i ugnen och visar den sedan på sin surfplatta. Kameran i ugnen kan identifiera maten (en fryst pizza i det här fallet) och föreslå tillagningsmetod. Den boende kan sedan sitta var som helst i huset och se när maten är klar.
Brobyholm
- Storlek: 500 bostäder. Det finns potential för totalt 2 000 bostäder i området
- Initiativtagare: S Property Group
- Partners: ABB, Samsung, Obos, Cleanwatts, SMA, Tre och Vattenfall
- Byggherrar: Obos kärnhem, Aros bostad och Vernum
I hallen intill visas en skärm där besökaren som ringer på dörren syns och blir insläppt. Är man inte hemma syns personen i appen och dörren kan öppnas på distans. En qr-kod, som enkelt skickas till den som behöver komma in, kan också användas. Kameran sparar bilderna vid entrén av säkerhetsskäl.
– Det är naturligtvis upp till var och en om man vill ha en kamera vid ringklockan, påpekar Mats Peterson.
Det hemautomationssystem som används i Brobyholm heter Free@home och är en förenklad version av KNX, en standard på området. Systemet är avskalat för att det ska vara enklare för användaren att själv göra ändringar. KNX kräver certifiering och licens av en elektriker för att kunna programmera om funktioner. Den boende i Brobyholm ska däremot själv kunna köpa en ny smart lampa och integrera den i det smarta hemmet.
– Man köper lampan, installerar den och sätter systemet i sökläge. Den nya ljuskällan hittas och kopplas upp mot systemet, säger Henrik Widlund.

Bostäderna i Brobyholm kommer att ha solceller, batterier och elbilsladdare som är uppkopplade på samma system som hushållsapparaterna. Via appen har användaren kontroll både på produktionen, hur mycket el som solpanelerna genererar och vad som finns lagrat i batterierna, och huruvida elen som används kommer från solpanelerna eller nätet.
Husen i området kommer att värmas upp med värmepumpar, men exakt vilken typ är inte bestämt. Obos kärnhem är partner i projektet och kommer att bygga först. De ser över olika lösningar och lutar åt luft/vatten-värmepumpar med vattenburen golvvärme på bottenplan och radiatorer på övervåningen. Värmesystemet ska kopplas till FTX-ventilation för återvinning av värme från frånluften.
Värmesystemet kommer, liksom elproduktionen, att vara en del av det smarta hemsystemet. Värmepumparna jobbar med elbilsladdaren och solcellerna för att man ska använda så mycket egenproducerad el som möjligt. Med hjälp av AI lär sig systemet hur de boende beter sig. Energianvändningen anpassas efter deras användarmönster och annan insamlad data, till exempel väderprognoser.
Informationen omvandlas till algoritmer som schemalägger tvättider, uppvärmningen av huset med mera.
– Om du brukar duscha klockan sju på vardagar säkerställer systemet att det finns varmvatten vid den tiden. Uppvärmningen sker vid den lämpligaste tidpunkten under natten, säger Jessica Gummesson, projektutvecklare på Obos kärnhem.

Klimatavtrycket i Brobyholm ska hållas lågt med hjälp av den avancerade tekniken och genom att solenergi produceras på plats. Energifördelarna
skapas både på hus- och på områdesnivå. Eftersom alla bostäder i området är utrustade med samma teknik kan belastningen balanseras. Om de optimeras var för sig kommer till exempel alla elbilsladdare att slås på samtidigt, när elen är billigast, vilket inte är optimalt.
– När man har kontroll över elbilsladdare, produktionen, batterierna, värmepumparna med mera kan man balansera ut allt. Det blir också en fördel för samhället i stort eftersom belastningen på elnätet minskar, säger Douglas Lundholm.
Den egenproducerade elen ska delas mellan husen i ett så kallat virtuellt elnät. Det allmänna elnätet används för att dela elen, genom att mäta inmatning och utmatning och räkna av dem mot varandra. En person kanske producerar el för fullt när han inte är hemma, medan någon annan tvättar, laddar sin elbil och kör sin värmepump. Då kan elen föras över mellan dem istället för att den första personen säljer elen ut på nätet och den andra köper tillbaka den.
Vi har en storslagen vision om att inkorporera ny teknik i bostadsområden. Det har visat sig att det bara är möjligt att göra i partnerskap med andra företag.
– Virtuella elnät är ett nytt koncept och vi tittar på olika lösningar tillsammans med nätägaren Vattenfall och med Cleanwatts som är partner i projektet. Cleanwatts har erfarenheter av projekt med virtuella elnät ute i Europa, säger Douglas Lundholm.
På demohusets övervåning förevisas en mätare där man kan läsa av inomhusluftens kvalitet. Temperatur, luftfuktighet, koldioxidhalt och voc (volatile organic compounds) kontrolleras. Om halterna blir för höga varnar systemet.
Här visas också en strömbrytare med fyra olika knappar som kan användas för att starta olika scenarier. Det kan vara en morgonrutin i sovrummet där ljusen tänds successivt, rullgardinerna åker upp och ljusen släcks när du lämnar rummet. Eller ett städscenario där alla ljus tänds maximalt och robotdammsugaren startas. När man går hemifrån kan man trycka på en knapp för att få alla lampor att släckas och rullgardinerna på nedervåningen att åka ner. Scenarierna kan programmeras och styras med appen, men kan alltså också programmeras in i strömbrytarna.

– Det är viktigt att den traditionella tekniken också finns tillgänglig. De boende ska inte vara beroende av appen och alla som vistas i huset, även besökare, ska kunna tända och släcka lampor och göra andra saker på det vanliga sättet, tillägger Henrik Widlund.
Målsättningen är att Obos kärnhem som första byggherre ska börja sälja sina bostäder i Brobyholm i mitten av 2024. Den första etappen med 20–25 hus kan börja byggas i slutet av året och stå klar 2026. När bygget kommer i gång är dock beroende av hur marknadsläget utvecklas. Totalt ska tre olika aktörer bygga 500 bostäder, främst par- och radhus men även lägre flerfamiljshus i trä.
Närmast i tid kommer en familj att flytta in i och testa demohuset. Under tre till fyra veckor ska de pröva hur det är att leva i det supersmarta hemmet och ge feedback om hur den integrerade tekniken fungerar i deras vardag.
Text: Lena Frändberg