Alingsåshem vann Stora Energipriset

Alingsåshem får ta emot Stora Energipriset av teknikkonsulten Sweco. Priset får de för renoveringen av bostadsområdet Brogården.

Brogården är ett område från början av 1970-talet som innan renoveringen bestod av 300 slitna gamla hyreslägenheter. Med passivhusteknik har användningen av energi minskat med 75 procent i bostäderna.
‒ Vi har tagit ett helhetsgrepp på renoveringen. Energi och miljö har stått i fokus samtidigt som vi har arbetat hårt med att skapa ekonomisk och social hållbarhet. Brogården ska vara ett attraktivt och tryggt område där människor trivs och vill bo, säger Ing-Marie Odegren, vd på Alingsåshem.  

En miljon bostäder byggdes för att lösa den akuta bostadskrisen under åren 1965-1974, det vi idag kallar miljonprogrammet. Husen byggdes i en tid då energi var billig och ofta är möjligheterna att spara energi stor vid en upprustning. Brogården är ett på många sätt typsikt område från den tiden.

‒ Det finns omkring 650 000 likande bostäder att renovera. Många har därför mycket att lära av Alingsåshem. Projekt av det här slaget är avgörande om vi ska nå de mål som Sveriges riksdag har satt upp om att minska användningen av energi med 20 procent till 2020, säger Eva Nygren, vd för Sweco Sverige.

Källa: Sweco

Publicerad 24 november 2010

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.