Verktyg. | 12 dec 2024

Risk för föroreningar

Allt fler fastighetsägare borrar för bergvärme, men det medför en risk – att skadliga ämnen sprids. En ny rapport från Statens geotekniska institut (SGI) belyser dessa risker och ger kommuner verktyg för att fatta säkrare beslut.

Risk för föroreningar
Foto: SGI

När allt fler borrar i berg krymper avståndet till områden som är förorenade, eller misstänks vara det. Skulle man borra så att klorerade lösningsmedel läcker ut kan en dricksvattentäkt bli förstörd för årtionden framöver.

När en fastighetsägare skickar in en anmälan om installation av bergvärme i ett område med klorerade lösningsmedel måste kommunen bedöma risken för föroreningsspridning. Men underlag för bedömningen kan vara svåra att få fram för kommunen.

– Att utreda om det finns klorerade lösningsmedel i berg är både dyrt och svårt rent tekniskt. För en privatperson är det sällan genomförbart. Därför behöver kommunerna utgångspunkter, som ger dem möjlighet att bedöma en anmälan om bergvärmeinstallation på ett förenklat, men fortfarande säkert, sätt. Rapporten ska vara en hjälp i detta, säger Helena Branzén, miljöingenjör på Statens geotekniska institut.

Vilka föroreningshalter som är möjliga att borra igenom är svårt att ange, men i rapporten finns förslag att utgå ifrån.

Klorerade lösningsmedel finns ofta där det legat en kemtvätt eller en verksamhet med ytbehandling av metaller. Det är när de klorerade lösningsmedlen sprider sig i miljön som egen fas (en sammanhängande vätska) som de kan innebära en långsiktig risk för omgivningen. Även spridning av klorerade lösningsmedel i löst fas riskerar att försämra grundvatten.

–  Vilka föroreningshalter som är möjliga att borra igenom är svårt att ange, men i rapporten finns förslag att utgå ifrån. I enskilda fall bidrar platsspecifik kunskap om föroreningssituationen, berget, dess transportförmåga och skyddsvärda objekt i omgivningen till en säkrare bedömning, säger Helena Branzén.

Rapporten
Branzén, H. 2024, Bergvärme i områden med klorerade lösningsmedel, Kunskapssammanställning med förslag till utgångspunkter, Statens geotekniska institut, SGI, Linköping, 2024-11-15.

Källa: Statens geotekniska institut

Publicerad 12 december 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.