VVS-branschen och KTH utvecklar energiarbetet

VVS Företagen har tillsammans med KTH fått 2 miljoner kronor till att förbättra regelverket när det gäller energideklarationer.

Projektet syftar till att kartlägga och analysera genomförda energideklarationer samt energideklarantens metodik inom flerbostadshus. Målet med projektet är att ge förslag till förbättringar av regelverket gällande energideklaration av dessa byggnader.

Lagen om energideklarationer för byggnader kräver många som kan upprätta deklarationer. Marknaden att energideklarera byggnader uppskattas vara värd ett par miljarder kronor. Det finns en risk att företag med begränsat energitekniskt kunnande med vinst som största drivkraft tar andelar av marknaden. Detta kan leda till att kvaliteten på åtgärdsförslagen inte leder till någon förbättring samt att förtroendet för energideklarationen som sådan riskerar att urholkas. 

– Det är viktigt att poängtera att det är ägarens rätt att ställa krav på att en energideklaration blir bra utförd, säger Thomas Johansson, Boverket.

Projektet genomförs i fem steg:
Kartläggning av genomförda deklarationer 
Utvärdering av föreslagna energiåtgärder 
Utvärdering av energideklarantens kompetens 
Utvärdering av genomförda föreslagna åtgärder 
Förslag till förbättringar av regelverket gällande energideklaration av dessa byggnader 

Projektledare är Joachim Claesson, KTH. Övriga aktörer är Rolf Kling, VVS Företagen, Hans Söderström, NVS Installation AB, Thomas Johansson, Boverket och Lotta Bångens, Energirådgivarna.

Källa: VVS-Företagen

Publicerad 26 juni 2009

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.