Vinnare | 24 nov 2023

Virtuellt kraftverk är årets energiinnovation

Årets innovation är ett viruellt kraftverk, där batteriägare tjäna pengar på att stötta elsystemet.

Virtuellt kraftverk är årets energiinnovation
Checkwatts virtuella kraftverkstjänst har utsetts tills årets energiinnovation. Foto: Shutterstock

Energitjänsteföretaget Checkwatt har vunnit förstapris i innovationstävlingen E-Prize 2023, i kategorin energioptimering. Med CheckWatts tjänster kan batteriägare tjäna pengar på att stötta elsystemet.

– Vi är oerhört glada över att samhällsnyttan med våra tjänster uppmärksammas. Förnybar el som kombineras med batterier och vätgas kan stötta elsystemet betydligt bättre än traditionella kraftslag och ge helt nya nivåer av driftsäkerhet jämfört med i dag, säger Dan-Eric Archer, vd för CheckWatt.

Juryns motivering löd:

”Den ökade andelen förnybar produktion ställer helt nya krav på balansering av vårt energisystem för att bibehålla stabiliteten och pålitligheten i det svenska elnätet. Med sina tjänster för energilagring och flexibilitetslösningar ger bolaget både privatpersoner och enskilda företag möjligheten till att balansera efterfrågan och utbud på el, så att man både kan tjäna pengar och bidra till Sveriges energiomställning samtidigt.”

Genom att länka samman många mindre batterier kan CheckWatt snabbt tillföra effekt vid plötsliga bortfall i elnätet, som exempelvis snabbstopp i ett kärnkraftverk, och på så sätt upprätthålla frekvensen. Hushåll och företag som deltar med sina batterier får då ersättning från Svenska kraftnät.

– Intäkter från batterier är en välkommen motvikt till höga elräkningar och har de senaste åren snabbt gjort den initiala investeringen lönsam. Nu hoppas vi att fler vill ansluta batterier och andra flexibla resurser för att snabbt möjliggöra mer förnybar elproduktion i systemet, säger Dan-Eric Archer.

Smart styrning av batterier, solceller, vindkraftverk, elbilsladdare, värmepumpar och andra flexibla resurser, minskar också behovet av dyr utbyggnad av elnätet. Genom att styra om en del av elkonsumtionen till mindre belastade tider på dygnet, minskas den högsta topp som elsystemet behöver dimensioneras för.

E-Prize delas ut av Aktuell Hållbarhet, Dagens industri och E.ON till ”de smartaste energiinnovationerna just nu”.  De övriga finalisterna i CheckWatts kategori energioptimering var Skyqraft och Nilsson Energy.

Källa: Checkwatt

Publicerad 24 november 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.