Vinnare av Skåne Solar Award 2011 har utsetts

Skåne Solar Award har delats för tredje året i rad.

 

Utmärkelsen är instiftad av Solar Region Skåne i samarbete med Sveriges Arkitekter Skåne. Priset tilldelas arkitekten bakom den bästa solcells- respektive solfångaranläggningen som uppförts i Skåne under 2010.  Skåne Solar Award sponsras av E.ON och Malmö stad.

Arrangörerna Solar Region Skåne och Sveriges Arkitekter Skåne har utsett de anläggningar som genom sitt koncept och sin gestaltning särskilt bidragit till att öka intresset för solenergi och som även har en innovativ och nyskapande karaktär. Skåne Solar Award består av en utmärkelse och en prissumma på 10 000 kr.

Priset för årets solcellsanläggning har tilldelats Fredrik Pettersson och Per Berg, White Arkitekter AB, för solcellsanläggningen på Naturum Vattenriket i Kristianstad.

Juryns motivering: De höga målsättningarna för byggnaden har inte uteslutit användandet av solceller, tvärtom utgör de en del av helhetskonceptet. Anläggningens utformning bidrar till byggnadens och solcellernas funktion och skapar arkitektoniskt intressanta effekter. Runt byggnaden möts naturens element och förmedlar en bild av solenergi som en god lösning för miljön och framtiden för de många besökarna.

Priset för årets solfångaranläggning har tilldelats Otto Millbourn, EkoEnergi AB och Zoltan Kiss, Urban Vision AB, för solfångaranläggningen på Brf Mandarinen i Löddeköpinge.

Juryns motivering: Husets utformning beaktar både energi och estetik och understödjer en optimal placering av solfångarna. Solvärmeanläggningen upplevs som harmoniskt integrerad med taket, samtidigt som den kan ses väl från omgivningen. Solfångarna tillgodoser en stor andel av fastighetens varmvattenbehov och visar på en trygg, miljövänlig och ekonomiskt fördelaktig lösning i nybyggnation. Det är imponerande att en bostadsrättsförening tillsammans med en mindre och lokal byggaktör tar sig an utmaningen för en mer hållbar stadsutveckling.

Källa: Energikontoret Skåne
 

Publicerad 9 juni 2011

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.