Fakta | 2 jan 2023

Vindforsk tar fram faktaunderlag om vindkraft

På vindkraftskonferensen Vind 2022 uttrycktes en oro för att nytillträdda kommunpolitiker kan sakna kunskap om vindkraftens påverkan och nyttor. Forskningsprogrammet Vindforsk satsar därför på att ta fram faktaunderlag till kommunerna.

Vindforsk tar fram faktaunderlag om vindkraft
Vindforsk ska ta fram faktaunderlag till kommunpolitiker kring vindkraft. Foto: Shutterstock

Den 30 november arrangerades konferensen Vind 2022, som är Nordens största årligen återkommande mötesplats för aktörer på den svenska vindkraftsmarknaden.

Åsa Elmqvist, programansvarig för Vindforsk, deltog på mässan och upplevde en oro bland vindkraftsaktörerna att den negativa bilden av vindkraft kommer att påverka vindkraftens framtid. Dessutom innebär ett val alltid att många nya kommunpolitiker tillträder, som inte har samma kunskaper om vindkraft som mer erfarna politiker. För att hjälpa till att öka kunskapen om vindkraft i kommuner satsar Vindforsk nu på att ta fram ett faktaunderlag som visar hur vindkraften påverkar lokalt och bidrar till energi- och elsystemet.

– Vindkraftsindustrin utvecklas väldigt snabbt och det kan vara svårt för kommunpolitiker att hinna med och hålla sig uppdaterad. Vårt underlag presenterar fakta och svar på några av de vanligaste frågorna om vindkraft. Ska vi mildra klimatkrisen måste vi snabbt avsluta fossilberoendet, då behöver vi bygga mycket mer vindkraft och andra fossilfria kraftslag, säger Åsa Elmqvist, programansvarig på Vindforsk.

Vindforsks faktaunderlag för kommuner kommer att publiceras under första kvartalet 2023.

 

Källa: Energiforsk

Publicerad 2 januari 2023

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.