Vill sänka gränsen för BPA

I en rapport tonar Efsa ned riskerna med bisfenol A. Men kommande studier kan ändra riskbedömningen redan i år.

EU:s livsmedelsmyndighet Efsa har gått igenom drygt 450 vetenskapliga studier om hälsoriskerna med plastkemikalien bisfenol A och kommit fram till att oron kan vara överdriven. Enligt myndigheten får människor och foster i sig så små mängder av bisfenol A, BPA, att kemikalien inte anses skada hälsan. Efsa bedömer dock att det finns vetenskapligt stöd för att BPA påverkar njurar, lever och bröstkörtlarna hos försöksdjur. Det är mer osäkert om kemikalien påverkar fortplantning, ger hjärt- och kärlsjukdomar eller orsakar cancer.

Vill sänka från 50 till 5
Trots små hälsorisker rekommenderar Efsa ändå att gränsvärdet för de mängder BPA som anses säkert att få i sig per dag sänks kraftigt

– från 50 till 5 mikrogram per kilo kroppsvikt. I den rapport som Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket presenterade i slutet av förra året uppmättes halter av BPA i kallvattnet i nio av 22 lägenheter. Den högsta halten, som mättes i en fastighet, var 1,1 mikrogram. BPA finns även i bland annat kvitton, livsmedelsförpackningar och byggmaterial. Inom ramen för amerikanska US National Toxicology Program (NTP) pågår just nu en annan stor utvärdering. Efsa påpekar därför att deras riskbedömning kan komma att ändras framöver. En rapport med Efsas slutliga rekommendationer kommer senare i år.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 2/2014 sidan 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad 24 februari 2014

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.