Tvätt | 24 apr 2015

Vätterhem fick SABO:s hållbarhetspris 2015

Vätterhems arbete med att skapa den hållbara tvättstugan har belönats med SABO:s hållbarhetspris. Företaget har lyckats hitta nya sätt att kombinera energieffektiviseringar med insatser som handlar om att väcka hyresgästers miljömedvetenhet, förbättra komforten, trivseln och tryggheten i en av företagets tvättstugor, i en fastighet på Österängen.

Arbetet har drivits som ett pilotprojekt inom ramen för Allmännyttans energisparkampanj.

Resultatet blev en modern och energisnål tvätt- och torkavdelning med miljötänk och smarta lösningar som uppskattas av boende i fastigheten och samtidigt underlättar för hyresgästerna att leva och bo miljövänligt.

Gamla maskiner har bytts ut mot energisnål och snabb tvätt- och torkutrustning. Inomhusmiljön har förbättrats avsevärt och ventilationen har anpassats till de nya maskinerna och byggtekniska lösningarna. Rörelsestyrd belysning har installerats i hela källargången och källsortering har införts i tvättstugan. Källargångens väggar har målats om och pryds av positiva budskap och uppmaningar. Dessutom har ett klädbytarrum inrättats – istället för att slänga gamla kläder i soptunnan, kan hyresgästerna lämna dessa i klädbytarrummet – någon annan i huset får användning för kläderna eller delar av dem.

Ett år efter renoveringen visar mätningarna att  energianvändningen minskat med ca 30 % per år, hyresgästerna verkar uppskatta tvättstugan och tvättar oftare.

Källa: Vätterhem

Publicerad 24 april 2015

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.