Vattenskador fortsätter att vara ett stort problem

Vattenskador fortsätter att vara ett stort problem visar en färsk vattenskadeundersökning från Vattenskadecentrum.

– Det är oroande att kostnaden fortfarande är cirka 100 miljoner kronor i veckan, säger Rolf Kling, Teknisk chef på VVS Företagen.

VVS Företagen har tillsammans med Folksam, IF, Länsförsäkringar och Trygg Hansa samt Golvbranschens Våtrumskontroll och Byggkeramikrådet bildat Vattenskadecentrum med uppgift att undersöka vad vattenskadorna beror på.

I den senaste undersökningen kan man se att de största riskerna för vattenskador finns i badrum och kök, de utrymmen man oftast satsar mest pengar på.

Statistiken är indelad i tre skadetyper: ledningssystem, tätskikt och utrustning.

På ledningssystem är vanliga skador korrosion på gamla rör, vilket beror på att många bostäder behöver stambytas. När det gäller bad- och duschrum är de största problemen tätskikten på golv och tätskiktens anslutning till golvbrunnen. Läckage från diskmaskiner är den mest förekommande utrustningsskadan.

– Det är anmärkningsvärt att skador från nya typer av köksmaskiner ökar, säger Rolf Kling. Även skador genom tätskikt på golv ökar och är nu mer än dubbelt så vanliga som genom tätskikt på vägg.

Undersökningen omfattar tre olika hustyper: villa, flerbostadshus samt fritidshus. Resultatet visar också vilka de vanligaste skadeorsakerna är.

Publicerad 2 april 2009

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.