Vasakronan har Sveriges första LEED-certifierade fastighet

Som första fastighet i Sverige har Vasakronans fastighet Pennfäktaren på Vasagatan 7 i Stockholm pre-certifierats på guldnivå enligt LEED.

LEED är ett internationellt etablerat miljöcertifieringssystem av byggnader och bedömer bland annat energianvändning, inomhusklimat, användning av återvunnet och närproducerat material och innovation i design.

Kvarteret Pennfäktaren på Vasagatan är ett av Vasakronans största ombyggnadsprojekt med en tydlig miljöprofil. En befintlig cityfastighet från 1970-talet förvandlas till ett modernt, hållbart hus utrustat med den senaste miljötekniken. Uttjänta installationer byts ut och genomgående effektiv teknik byggs in för att kraftigt minska husets energianvändning, som efter ombyggnaden kommer att mer än halveras.

– Vi är mycket stolta över att vårt ombyggnadprojekt har nått de högt ställda krav som ställs i en LEED- certifiering, säger Vasakronans vd Fredrik Wirdenius. Det är ett internationellt etablerat system med tydliga styrparametrar som driver utvecklingen mot långsiktigt hållbara lösningar i både nyproduktion och befintliga hus.

Bland miljösatsningarna märks solfångare som finns på taket för att tillverka komfortkyla och tappvarmvatten samt sedumtak som fångar upp luftföroreningar och regnvatten. Ventilations- och klimatsystem är behovsstyrda och belysningen är närvarostyrd. Fastigheten kommer att rymma ca 13 000 kvm kontors- och butikslokaler som är klara för inflyttning i slutet av 2009.

– Det är oerhört positivt att långtgående miljöhänsyn inom bygg- och fastighetsbranschen vinner terräng världen över eftersom det är en förutsättning för hållbar utveckling, säger Tim McEnery, vice ordförande för Internationella programmet, US Green Building Council.

– Vasakronan arbetar engagerat för att förbättra befintliga fastigheter i en hållbar riktning och vi gratulerar dem till att ha den första LEED-certifierade fastigheten i Sverige.

Källa: Vasakronan

Publicerad 12 oktober 2009

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.