Världstoalettdag med grundvatten i fokus
Idag infaller Världstoalettdagen, en dag instiftad av FN 2013 för att belysa sanitetskrisen i världen och uppmärksamma de 3,6 miljarder människor som lever utan toaletter och värdig hygien. I år är grundvattnet i fokus.
Idag lever nästan hälften av jordens befolkning helt utan toalett eller med toaletter av dålig kvalitet som både förstör människors hälsa och förorenar miljön. Otillräckliga sanitetssystem sprider mänskligt avfall i floder, sjöar och mark och förorenar vattenresurserna under våra fötter.
Kopplingen mellan hur våra avlopp ser ut och grundvattnet är viktig. Därför uppmärksammas grundvattnet på årets världstoalettdag – ”låt oss göra det osynliga synligt”, skriver Havs- och Vattenmyndigheten på sin hemsida.
Grundvatten av god kvalitet är ett av Sveriges 16 miljökvalitetsmål, som är en del i Sveriges genomförande av de globala hållbarhetsmålen. Grundvattnet är viktigt som dricksvatten för oss människor. Det påverkar också miljön för växter och djur i ytvatten eftersom grundvatten förr eller senare blir ytvatten. Utsläpp av miljöfarliga ämnen kan förorena grundvattnet. Fler grundvattenresurser behöver därför skyddas utöver de områden där det redan finns, uppger Havs- och Vattenmnyndigheten.
I Sverige har alla idag tillgång till toalett, men hur det ser ut i andra änden av toaletten får inte alltid grönt ljus. Det finns ungefär 720 000 fastigheter som har vattentoalett, men som inte är kopplade till kommunala reningsverk. Av dessa fastigheter har 147 000 (20%) enbart slamavskiljare, till dessa tillkommer också cirka 74 000 fastigheter (10%) där reningen är okänd. Det innebär för dessa uppskattningsvis runt 200 000 avloppsanläggningar att vattenfasen av urin, avföring och allt annat som spolas ner hamnar i våra vattendrag eller i grundvattnet.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten