Vållar mer nytta än skada att läsa facktidningen

Vållar mer nytta än skada att läsa facktidningen
Foto: Gunilla Bodemo Lindahl

Energi & Miljö engagerar. Rör upp känslor. Och så lär man sig en del på kuppen, om man läser branschens äldsta facktidning. Inte minst gäller det här åsikter. Alla har åsikter. En hel del åsikter är lika, andra är det gudskelov inte. Om man låter många olika åsikter blandas, ja, då får man får en levande och spännande tidning. Inte minst märks det här på inflödet av debattartiklar till tidningen. Jag tycker det är fantastiskt roligt att så många läsare har så många intressanta åsikter om saker och ting. Jag uppmuntrar verkligen läsarna att skriva debattartiklar. Vi kan förstås långt ifrån publicera alla debattartiklar som kommer in till redaktionen, men det är bra för oss att ha ett rikt utbud. Allt för att kunna göra en tidning som står ut!

Jomen. Och i det här numret ägnar vi 15 sidor åt tema ventilation. Carolina Rediviva i Uppsala är Sveriges äldsta forskningsbibliotek. Här har fastighetsägaren Statens fastighetsverk gjort en omfattande ombyggnad. Totalt har omkring 4 000 av de cirka 18 000 kvadratmeterna yta byggts om. I två mindre utrymmen i Carolina Rediviva ska man testa radiostyrda radiatortermostatventiler från en utvecklare i Tyskland. Läs mer om det här på sidan 28. Men det är inte alla äldre byggnader som får resurser för ombyggnad. Gotlands Museum stänger Konstmuseet på grund av brister i inomhusklimatet. Urholkade statsbidrag gör att även fler länsmuseer har problem. Det här drabbar exempelvis Kulturen i Lund. Rekommenderar läsning på sidan 40. Mattias Skjöldebrand, som är brandingenjör på Brandkonsulten, reder ut vem som kan justera med Fläkt i drift (FID). Sidan 44.

Och missa för all del inte vårt nyhetsreportage från Länna utanför Stockholm. Lastbilarna kör in i den stora tvätthallen grusiga och oljiga. Några minuter senare kommer de ut glänsande samtidigt som tvättvattnet renas i ett underjordiskt reningsverk. Pontus Utterström guidar oss bland tvätthallsmysterierna på sidan 16. Trevlig läsning!

 

Peter Olofsson, chefredaktör
070266 43 40 l peter.olofsson@energimiljo.se

Publicerad 23 oktober 2019

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.