Vacuumsolfångare bländar inte flygtrafiken

Om du flyger från Malmö Airport är sannolikheten mycket stor att det varmvatten du tvättar händerna i värmts upp av flygplatsens solvärmeanläggning.

ben-brunstrom-marlm-airport-3.jpg

Ben Brunström är vvs-ansvarig på Malmö Airport, som satsat på solvärme. Foto: Mark Kretz

Sedan 2008 kommer en del av värmen vid Malmö Airport från den egna solvärmeanläggningen, som har en totalyta på 350 kvm, bestående av 5 600 vacuumrör i 11 rader. Solvärmeanläggningen har en total effekt på 300 kW. Man har valt att installera vacuumsolfångare för att öka verkningsgraden, eftersom rören är runda får man en större yta som värmeutbytet kan ske ifrån, men också för att inflygande flygplan ska slippa solreflexer.

Själva solfångarytan är så kallat transparent härdat borstsilikatglas som sägs klara hageloväder. Värmeöverföringen sker från varje rör individuellt, vilket gör att rör kan bytas utan att värmeförsörjningen avbryts. Det värmeöverförande mediet från solvärmen till solvärmecentralen är glykol. I solvärmecentralen växlas glykolvärmen mot returvattnet från fjärrvärmenätet som förser hela området med värme.

Större värmesystem Solvärmeanläggningen är i sin tur inkopplad på ett större värmesystem, som består av en panncentral bestående med tre pannor med sammanlagd effekt på 9 MW, som i huvudsak använder pellets för uppvärmning, samt vegetabilisk olja.

På flygplatsen är hangarer och terminalen de största användarna. Värmen används också i kontor och kringbyggnader. Anläggningen har fått Svenska solenergiföreningens solenergipris och Region Skånes hedersmiljöpris.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 6-7/2012 sid 30-33

Fler artiklar om Skåne i nr 6/7…

Strålande satsning, Skåne

Solceller ger el till komfortkyla

Bengt Hansson – den sparsamme livsmedelshandlaren

Solcellsel med kylande växter  

Publicerad 25 juni 2012

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.