Koldioxidinfångning | 15 jan

Unikt koldioxidinfångningsinitiativ i Skåne

Öresundskraft skrev i slutet av förra året under en avsiktsförklaring med Helsingborgs stad där staden ska sträva efter att införskaffa 12 000 ton negativa utsläpp årligen under ett decennium

Unikt koldioxidinfångningsinitiativ i Skåne
Öresundskrafts anläggning för koldioxidinfångning och lagring (CCS) vid Filbornas fjärrvärmeverk, är planerad att vara i drift år 2027. Foto: Öresundskraft

Fokus för satsningen är att etablera en anläggning för koldioxidinfångning och lagring (CCS) vid Filbornas fjärrvärmeverk, planerat att vara i drift år 2027.

CCS-tekniken vid Filbornaverket kommer att möjliggöra för effektiv infångning och permanent geologisk lagring av biogen koldioxid. När biogen koldioxid lagras långt ner i jorden mineraliseras den och omvandlas till sten, vilket effektivt avlägsnar CO2:n från atmosfären. Omvandlingen av CO2 till sten djupt under ytan säkerställer dess permanenta borttagning från luften vi andas.

– Vi har kommit långt i arbetet med en CCS-anläggning och vi vet att tekniken funkar. Just nu arbetar vi med att upphandla den part som kan hjälpa oss att bygga anläggningen och avtala med transportörer och lagringsaktörer. Planen är att det slutgiltiga investeringsbeslutet tas första halvan av 2025 och att vi kan påbörja arbetet med att avskilja, transportera och slutlagra koldioxiden redan 2027. Detta är en viktig satsning för helsingborgarna och för att staden ska nå sina klimatmål. Därför känns det extra bra att staden är med och bidrar till att CCS blir en verklighet, säger Soraya Axelsson, kommersiell chef för CCS-projektet på Öresundskraft.

Organisationer och företag som vill kompensera för utsläpp de inte kan eliminera på annat sätt, kan köpa negativa utsläppscertifikat. Det är dessa certifikat, motsvarande 12 000 ton CO2 årligen, som Helsingborgs stad avser att förvärva enligt den nytecknade avsiktsförklaringen med Öresundskraft.

Källa: Öresundskraft

Publicerad 15 januari 2024

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.