Koldioxidinfångning | 15 jan

Unikt koldioxidinfångningsinitiativ i Skåne

Öresundskraft skrev i slutet av förra året under en avsiktsförklaring med Helsingborgs stad där staden ska sträva efter att införskaffa 12 000 ton negativa utsläpp årligen under ett decennium

Unikt koldioxidinfångningsinitiativ i Skåne
Öresundskrafts anläggning för koldioxidinfångning och lagring (CCS) vid Filbornas fjärrvärmeverk, är planerad att vara i drift år 2027. Foto: Öresundskraft

Fokus för satsningen är att etablera en anläggning för koldioxidinfångning och lagring (CCS) vid Filbornas fjärrvärmeverk, planerat att vara i drift år 2027.

CCS-tekniken vid Filbornaverket kommer att möjliggöra för effektiv infångning och permanent geologisk lagring av biogen koldioxid. När biogen koldioxid lagras långt ner i jorden mineraliseras den och omvandlas till sten, vilket effektivt avlägsnar CO2:n från atmosfären. Omvandlingen av CO2 till sten djupt under ytan säkerställer dess permanenta borttagning från luften vi andas.

– Vi har kommit långt i arbetet med en CCS-anläggning och vi vet att tekniken funkar. Just nu arbetar vi med att upphandla den part som kan hjälpa oss att bygga anläggningen och avtala med transportörer och lagringsaktörer. Planen är att det slutgiltiga investeringsbeslutet tas första halvan av 2025 och att vi kan påbörja arbetet med att avskilja, transportera och slutlagra koldioxiden redan 2027. Detta är en viktig satsning för helsingborgarna och för att staden ska nå sina klimatmål. Därför känns det extra bra att staden är med och bidrar till att CCS blir en verklighet, säger Soraya Axelsson, kommersiell chef för CCS-projektet på Öresundskraft.

Organisationer och företag som vill kompensera för utsläpp de inte kan eliminera på annat sätt, kan köpa negativa utsläppscertifikat. Det är dessa certifikat, motsvarande 12 000 ton CO2 årligen, som Helsingborgs stad avser att förvärva enligt den nytecknade avsiktsförklaringen med Öresundskraft.

Källa: Öresundskraft

Publicerad 15 januari 2024

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.