Unik mat och ökad effekt
Svenska jägareförbundet har uppgraderat sina kylanläggningar vid Öster Malma slott, där förbundet driver både kansli och en omfattande hotell- och restaurangverksamhet med fokus på viltkött från det egna slakteriet. Den tidigare anläggningen var föråldrad och kunde inte längre underhållas enligt den nya F-gasförordningen. Förbundet valde därför att gå över till en koldioxidbaserad lösning – både av miljöskäl och för att öka driftsäkerheten.

– Vi bestämde tidigt att inte göra det här stegvis, utan att ta steget fullt ut och byta till en, på lång sikt hållbar lösning, säger Anders Petersson, arbetsledande fastighetsskötare.
Valet av naturligt köldmedium ligger i linje med förbundets hållbarhetsmål.
– Vi ville ha en anläggning med möjlighet till högre effekt men med en lägre energianvändning. Den lite knepiga ekvationen kunde vi lösa tillsammans med leverantören Indoor Energy, berättar Anders Petersson.
Den nya koldioxidanläggningen har hög värmeåtervinning. Energiöverskottet används för att värma tappvarmvatten och ladda bergvärmepumpens borrhål, vilket höjer effektiviteten ytterligare. I slakteriet används återvunnen värme till golvvärme.
– Skulle kylanläggningen fallera, så riskerar vi hotell- och konferensverksamheten för flera månader framåt med tanke på de stora volymer av kött som förvaras. Nu har vi en trygg leverantör och servicepartner som alltid finns till hands om problem skulle uppstå, säger Anders Petersson.
Vi ville ha en anläggning med möjlighet till högre effekt men med en lägre energianvändning.
– När vi nu satsat på en sådan här toppmodern anläggningen är det angeläget att den servas och kontrolleras för full funktionalitet och prestanda, slutar Anders Petersson.
Källa: Indoor Energy