solenergi | 27 jun 2022

Tyskt energibolag ger sig in på svenska marknaden

Det tyska energibolaget ib vogt satsar nu på den svenska solenergimarknaden och bygger upp en svenska projektverksamhet med bas i Luleå. Intresset från olika typer av samarbetspartners är stort, uppger företaget.

Tyskt energibolag ger sig in på svenska marknaden
Ib vogt är ett i grunden tyskt energibolag som de senaste 20 åren specialiserat sig på storskaliga solparker för kommersiellt bruk. Nu ger de sig in på den svenska marknaden. Foto: Ib Vogt

Ib Vogt är ett tyskt energibolag i grunden som de senaste 20 åren specialiserat sig på storskaliga solparker för kommersiellt bruk. Bolaget har stor internationell verksamhet med verksamhet i över 40 länder. För den svenska verksamheten ansvarar Jens Sperens och Tommy Schröder Andersen, som båda har lång erfarenhet från energibranschen, bland annat från Vattenfall Vindkraft, Skellefteå Kraft, Göteborg Energi, Nordex med flera.

– Vi har ett flertal projekt på gång på olika platser i Sverige. Det handlar om samarbeten med aktörer som på olika sätt vill öka möjligheterna att producera och konsumera fossilfri energi, och som är nyfikna på en solpark som komplement till annan energiproduktion, säger Jens Sperens.

Ib Vogt utmärks av sin expertis för hela värdekedjan inom solenergi: Utveckling, design, finansiering, projektering, upphandling, konstruktion, drift, underhåll och förvaltning av parker. Bolaget erbjuder också högkvalitativa, nyckelfärdiga solparker för energibranschen och andra aktörer som vill investera i den. Moderbolaget, med cirka 540 medarbetare, har etablerat 27 kontor i Europa, Nordamerika, Asien och Afrika.

– Vi arbetar upp en stark portfölj av byggklara projekt. Inom de närmsta två-tre åren förväntas solparker i Sverige växa i antal och vi kommer finnas med och leda den utvecklingen. Vår ambition är att växa organiskt och bygga 2-3 parker årligen under flera år framåt, motsvarande cirka 1 TWh produktion, säger Tommy Schröder Andersen.

Källa: Ib Vogt

Publicerad 27 juni 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.