Testbädd för arktisk odling med spillvärme från industrin ska utvecklas i Gällivare
En internationell testbädd för cirkulär livsmedelsproduktion i arktiskt klimat ska etableras i Gällivare. Tanken är att kunna ta vara på spillvärme från stora industriprojekt som är på gång i området.

2026 ska en anläggning för produktion av så kallad järnsvamp i Gällivare tas i drift och stora flöden av spillvärme kommer att bli tillgängliga. Det finns redan långt gångna planer för att etablera cirkulär storskalig livsmedelsproduktion där restvärmen används för växthusodling och landbaserad fiskodling. Satsningen har rönt stort intresse från såväl nationella som internationella aktörer. Nu har Gällivare Näringsliv AB har fått 10 miljoner i EU-stöd för att utveckla den internationella testbädden.
– Vi är enormt glada över att få ta del av det här stödet, Arctic Food Arena har alla förutsättningar att bli en internationell forskningshubb där nya metoder för livsmedelsproduktion med hjälp av restvärmeströmmar utvecklas, säger Roger Hansson, vd för Gällivare Näringsliv AB.
Under våren ska en projektorganisation formeras som med hjälp av externa experter kommer att arbeta med utformningen av testbädden så att den blir attraktiv för forskning och innovation. Projektet Arctic Food Arena finansieras med hjälp av Tillväxtverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden.
– Med Arctic Food Arena har vi unika möjligheter att skapa en attraktiv forskningsmiljö där basindustrin samverkar med livsmedelsproducenter och universitet för att utveckla metoder för cirkulär livsmedelsproduktion. Det övergripande målet för projektet är att bidra till en klimatneutral livsmedelsproduktion i Sverige 2045 samtidigt som vi markant ökar vår självförsörjningsgrad och breddar näringslivet i Norrbotten, säger Roger Hansson.
Källa: Gällivare Näringsliv AB