Aktuell forskning | 5 jun 2019

”Teknik och format – ett problem i BIM”

”Teknik och format – ett problem i BIM”
BIM kräver ett interorganisatoriskt förändringsarbete, menar Hannes Lindblad, KTH, i en avhandling. Foto: Hannes Lindblad

Hannes Lindblad, KTH, konstaterar i en avhandling att det inte räcker med att beställarna skriver in BIM i sina kravdokument. De måste också delta som förhandlare.

Byggnadsinformationsmodellering, eller BIM som man oftast förkortar det, är ett fantastiskt hjälpmedel. Det är de flesta överens om. Verktyget ger överblick under hela byggprocessen och förebygger misstag.

Det vore ett spännande alternativ att forska vidare på BIM-användning i byggbranschen.

Hannes Lindblad har under fem års tid studerat hur BIM används när Trafikverket bygger infrastruktur.

Varför har det varit svårt för branschen att ta till sig BIM?

– Det är en jättestor fråga. Byggbranschen beskrivs ofta som konservativ och fragmenterad – många olika aktörer ska leverera ett unikt projekt i en temporär organisation. BIM, å sin sida, är systematisk i sin karaktär och det kan vara svårt, när det påverkar alla och man måste förändras tillsammans.

– Dessutom finns det en mängd olika BIM-programvaror, som kan ha svårt att kommunicera med varandra. Visserligen finns det plattformar som ska göra att de samverkar, men det är fortfarande problem med teknik och format.

Vad får det för konsekvenser?

– BIM-liknande verktyg används av enskilda entreprenörer, men de stora vinsterna finns interorganisatoriskt, när alla medverkande i ett projekt kan samarbeta genom BIM.

– Det här innebär att den som är först på tekniken inte får så stor vinning av den. Först när en majoritet av aktörerna i projektet deltar uppstår de stora vinsterna.

Du konstaterar i din doktorsavhandling att beställarorganisationen har en avgörande roll för implementeringen.

– Ja, men den rollen beskrivs ofta på ett förenklat sätt. Det räcker inte med att skriva i kravdokumentet att alla ska använda BIM. I de projekt jag har studerat visar det sig att kravet inte har accepterats fullt ut. Det här kräver ett interorganisatoriskt förändringsarbete och det kan man inte helt lägga över på beställarorganisationer. Istället visar jag på vikten av beställarorganisationer som deltagande förhandlare. Trafikverket har kommit långt och där händer spännande saker.

Hur genomfördes studien?

– Jag har främst följt ett par olika BIM-implementeringsprojekt och hur de olika aktörerna ser på förändringsarbetet, på organisatorisk nivå.

Kommer du att fortsätta forska på området?

– Det vore ett spännande alternativ att forska vidare på BIM-användning i byggbranschen. Men i ett faktiskt byggprojekt.

Maria Åslund

Fakta

Avhandling

Hannes Lindblads avhandling har titeln ”BIM in Translation – Exploring Client Organisations as Drivers for Change in Construction”.

Publicerad 5 juni 2019

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.