Passivhus | 10 jan 2023

Sveriges miljövänligaste LSS-boende

Landskronas nya LSS-boende har ambitionen att bli den första byggnaden i Sverige som har en dubbel certifiering som både Miljöbyggnad Guld och Passivhus Guld.

Sveriges miljövänligaste LSS-boende
LSS-boendet Borstahusen i Landskrona blir den första byggnaden i Sverige som har en dubbel certifiering som både Miljöbyggnad Guld och Passivhus Guld. Foto: Mikaela Bjarve

– Flera år av utveckling ligger till grund för det här projektet. Planlösningen och interiören har finslipats för att vara så kognitivt tillgängliga som möjligt. Redan där vet vi att vi skapar ett boende som kommer hjälpa både hyresgäster och personal att må bra. Nu kompletterar vi med nya tekniska lösningar för att ta huset till nästa nivå. Sen har vi naturligtvis lagt mycket fokus på det arkitektoniska för att skapa ett vackert boende som passar väl in i sin omgivning, säger Robin Berkhuizen, vd på Emrahus.

Emrahus har under flera år specialiserat sig på att konceptutveckla och bygga just LSS-boenden. Den nya grupp- och servicebostaden, som byggs i Borstahusen, Landskrona, kommer bli företagets flaggskepp. Utmärkande kommer bland annat bli den så kallade dygnsrytmbelsyningen. Detta innebär att belysningen i huset automatiskt anpassar sig under dagen, i både färg och ljusstyrka, för att efterlikna en vårdag. Forskning visar att detta leder till ökat välmående, bättre sömn och högre energinivåer. Tekniken är relativt ny och har hittills främst använts i skolor och sjukhus.

– Det har aldrig testats i ett LSS-boende tidigare. Vi har länge velat göra det, men den krassa verkligheten har varit att de färdiga systemen varit för dyra. Därför har vi utvecklat vårt eget system tillsammans med Novemberbolaget och Maxel, och kan nu använda det i alla våra Emrahem, med start i Landskrona, berättar Robin Berkhuizen.

Även miljöaspekten har vägts in när boendet har tagits fram. Emrahus certifierar alltid sina boenden som FEBY Guld eller enligt den internationella passivhusstandarden. I det här fallet har de även valt att satsa på en certifiering som Miljöbyggnad Guld.

– Det är lite olika saker man tittar på när man certifierar ett hus som passivhus jämfört med när man certifierar huset som en miljöbyggnad. Det funkar bra att kombinera, resultatet blir en byggnad som har väldigt låg påverkan på klimatet, med hållbara material och låg energiförbrukning. Samtidigt får du ett riktigt bra inomhusklimat. Jag vågar nog påstå att det här blir Sveriges miljövänligaste LSS-boende någonsin, säger Anders Linde, arkitekt på Emrahus.

Emrahus har valt att certifiera boendet i Landskrona enligt den något tuffare internationella standarden för passivhus. Huset beräknas förbruka 51 660 kWh/år till uppvärmning, jämfört med ett genomsnittligt flerbostadshus i samma storlek som förbrukar 100 590 kWh/år. Certifieringsprocessen beräknas vara färdig i februari.

Källa: Emrahus

Publicerad 10 januari 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.