Hållbarhet | 11 maj

Sveriges första småhuskvarter precertifieras enligt NollCO2

Skanskas kvarter Söder om Allén i Bunkeflostrand, kommer att bli Sveriges första att certifieras enligt NollCO2, utvecklad av Sweden Green Building Council (SGBC). Kvarteret består av 78 radhus, kedjehus och villor.

Sveriges första småhuskvarter precertifieras enligt NollCO2
Kvarteret Söder om Allén i Bunkeflostrand, kommer att bli Sveriges första att certifieras enligt NollCO2. Bild: Skanska

Gemensamt för samtliga är ett stort fokus på hållbara material och lösningar som bidrar till att minimera klimatpåverkan.

– Processen att precertifiera samtliga hustyper i Söder om Allén har varit mödosam, men väldigt nyttig och visar framför allt att det är möjligt. Lärdomarna härifrån kommer verkligen att bidra till Skanskas mål att hela värdekedjan ska vara klimatneutral till 2045, säger Anneli Andersson, projektutvecklare Skanska Sverige.

Certifieringsprocessen för att uppnå NollCO2 består av flera olika steg som sker vid olika tidpunkter. Efter registrering i SGBC:s digitala verktyg, lämnar projektet in uppgifter för att utfärda en lägsta nivå och gränsvärde att sikta mot. För att uppnå en precertifiering krävs det att projektet uppfyller samtliga kriterier som har bestämts utifrån de fördefinierade värdena.

En NollCO2-certifierad byggnad har nettonoll klimatpåverkan och mycket god energiprestanda. Nettonoll klimatpåverkan åstadkoms när en ny byggnads klimatpåverkan över tid balanseras. Detta görs bland annat genom reduceringar eller upptag av fossila växthusgasutsläpp.

Verifiering sker efter färdigställande av projektet när alla kriterier är uppfyllda, Söder om Allén beräknas vara färdigt våren 2026.

Källa: Skanska

Publicerad 11 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.