Vindkraft | 10 aug 2022

Svenska Hexicon satsar stort på flytande vindkraft i Italien

I joint venture har Hexicon nyligen lämnat in ansökningar om att få uppföra fem parker för flytande, havsbaserad vindkraft. ”Signalerna från de italienska myndigheterna är tydliga, de vill satsa på förnybar energi, och det gör att vi investerar, säger Hexicons vd Markus Thor.


Svenska Hexicon satsar stort på flytande vindkraft i Italien
Hexicon har ansökt om att få uppföra fem havsbaserade vindkraftsparker i Italien. Foto: Hexicon

Italien har pekats ut som en av de fem främsta tillväxtmarknaderna för havsbaserad vindkraft. Landets mål är att producera mer än hälften av sin el genom förnybara energikällor till 2030.

Svenska Hexicon, som bedriver verksamhet i landet genom joint venture-bolaget AvenHexicon tillsammans med Avapa Energy SRL. har nyligen lämnat in ansökningar för fem parker avseende flytande havsbaserad vindkraft. Gällande den 1 200 MW omfattande vindparken i Siciliensundet har en så kallad ”State Maritime Concession” påbörjats.

– Det här är ett viktigt första steg i en tillståndsprocess som vi planerar att fullfölja i positiv och konstruktiv anda tillsammans med alla berörda intressenter – från lokala samfund till industrin, miljöorganisationer och berörda myndigheter, säger Alberto Dalla Rosa, vd för AvenHexicon.

– Hexicon är aktivt i flera länder runt om i världen, ibland med flera havsvindprojekt i ett och samma land. Signalerna från de italienska myndigheterna är tydliga, de vill satsa på förnybar energi, och det gör att vi investerar. I närtid kommer vi att lämna in tillståndsansökningar för samtliga av våra projekt i landet, fullt fokus ligger på att fortsätta driva dem framåt, säger Markus Thor, vd för Hexicon.

Källa: Hexicon

Publicerad 10 augusti 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.