Teknik och forskning | 28 nov 2023

Studie av behovsanpassad värmereglering i bostäder

Nyttan av behovsanpassad värmereglering i flerbostadshus har nu studerats. Mätresultat och intervjuer visar att det oftast sparar energi, men det finns fler mervärden än så.

Studie av behovsanpassad värmereglering i bostäder
Artikelförfattare Daniel Olsson. Foto: Privat

Sverige behöver spara energi och varje kilowattimme räknas. För att minska värmebehoven i våra flerbostadshus behövs ofta genomgripande byggnadstekniska åtgärder, såsom förbättrad isolering, bättre fönster, värmeåtervinning på ventilation med mera. Men eftersom sådana arrangemang är dyra och kräver omfattande arbete görs de i praktiken bara i samband med större renoveringar och med långa tidsintervall.

I en pågående kampanj från Energimyndigheten föreslås att även kompletterande och relativt billiga åtgärder genomförs, såsom tätare fönster- och dörrlister, snålspolande kranar och sänkt rumstemperatur. Det sistnämnda har bland annat stöd i tidigare nationella studier som visar att det svenska flerbostadshusbeståndet generellt är övertempererat vintertid [1, 2, 3, 4].

Figur 1: Temperaturgivare monterad på dörrfoder.

Att sänka temperaturer inomhus är dock inte fullt så okomplicerat som det kanske låter och även om vi denna vinter gått med på att frysa lite för den goda sakens skull, är det inte säkert att den beredvilligheten håller i sig på sikt. Injustering och bättre central värmereglering är två sätt att hantera problematiken.

I dag används huvudsakligen tre olika reglerstrategier som på olika vis påverkar värmesystemens framledningstemperaturer:

  • Framkoppling: Traditionell lösning som reglerar på enbart utomhustemperatur
  • Återkoppling: Reglerar mot en önskad rumstemperatur genom att också ta hänsyn till lägenhetstemperaturer
  • Modellbaserad: Delvis samma som återkoppling, men kan genom beräkningsmodeller även beakta och processa en mängd andra mätdata och förutsättningar. I vissa utföranden kan denna strategi fås självlärande. Den lär sig då succesivt vilket uppvärmningsbehov som krävs vid olika situationer.

De två sistnämnda strategierna kan sägas vara behovsanpassade. Notera att bägge får kontinuerlig information om vilken medeltemperatur det är inomhus. Det är brukligt att ett antal av de svalaste respektive varmaste lägenheterna kontinuerligt sorteras bort vid medelvärdesbildning.

Behovsanpassad värmereglering har länge funnits på marknaden och använts av många, men trots detta saknas publicerade och oberoende utredningar i ämnet. En nyligen avslutad Beboförstudie [5] syftar därför till att ge fastighetsägare större medvetenhet och beslutsunderlag i saken.

Verktyg för analys av mätdata

Förstudien genomfördes i samverkan med främst bostadsbolaget Poseidon, men även Familjebostäder i Göteborg. Dessa har gedigen erfarenhet i ämnet och har sedan en tid tillbaka återkopplad värmereglering med rumsgivare i alla sina hus och nästan varje lägenhet. Poseidons återkoppling är renodlad så till vida att den beaktar lägenhets- och utomhustemperaturer. Familje­bostäders värmereglering är något mer komplex i det att utomhustemperaturen växelvis ersätts med väderprognos, växelvis med dämpad utomhustemperatur (”släpande medelvärde”).

Som underlag till förstudien tillförde de bägge bostadsbolagen omfattande mätdata för analys av representativa hus i syfte att kvantifiera värmeregleringens inverkan på:

  • Energianvändning
  • Inomhustemperatur (nivå och pendling)
  • Effektbehov
  • Returtemperatur

Sammanlagt tillhandahölls 71 fjärrvärmeundercentraler med 197 hus och totalt cirka 7 500 lägenheter. Efter viss granskning reducerades dock underlaget till 40 undercentraler och 106 hus. Strykningarna berodde på att olika händelser inträffat under utvärderingsperioden, såsom ombyggnation, åtgärder på klimatskal, byte av tappvattenblandare, tilläggsisolering av vind, tekniska problem med mera. Se tabell 1.

Tabell 1: Mätdata som användes

Utöver mätdata delade de bägge bostadsbolagen även med sig av olika grunduppgifter för de aktuella husen såsom byggnadsår, storlek, antal lägenheter, termisk tyngd och typ av ventilationssystem. Även adressuppgifter och vilka hus som försörjs av vilka undercentraler. Önskemålet var att husen skulle vara ”rena” från andra värmepåverkande åtgärder en period innan och efter det att värmeregleringen aktiverats. Helst minst två år innan och två år efter.

För analys av mätdata togs ett antal Excelbaserade verktyg fram. I avsikt att särstudera uppvärmningen rensades all energistatistik från varmvatten och vvc. Detta gjordes genom månatliga avdrag motsvarande genomsnittliga sommarmånader, samt justering för inkommande kallvattentemperatur och säsongsvariationer i användandet. För normalårskorrigering användes dels e-signatur, dels energiindex från Göteborg energi. Detta för att samtidigt undersöka skillnaden mellan de bägge korrigeringsmetoderna.

E-signatur [6] används nog oftast som ett övervakningsverktyg, men kan med fördel också användas för normalårskorrigering. Principen är enkel. Okorrigerad energianvändning för lämplig tidsperiod (här månatlig) räknas om till medeleffektbehov genom division med antal timmar för den aktuella tidsperioden.

Det hela ritas in i ett diagram med utomhustemperatur, varpå Excel automatiskt erhåller en rak så kallad regressionslinje för mätserien. Programmet tar själv fram en ekvation för regressionslinjen med utomhustemperatur som variabel. Skulle mätdatan innehålla varmvatten och vvc fås dels vågräta linjer (konstant värmebehov) vid sommartemperaturer utomhus, dels diagonalt nedåtlutande linjer (avtagande värmebehov) vid temperaturer för eldningssäsong. Se figur 2.

Figur 2: E-signaturer för ett av Poseidons hus med och utan behovsanpassad värmereglering. Avdrag har gjorts för varmvatten och vvc.

Ortens normalårstemperaturer appliceras i ekvationerna varpå normalårskorrigerade medeleffekter erhålls. För att få det till energi igen multipliceras slutligen medeleffekt med antal timmar för aktuell tidsperiod.

För analys av effektbehov vid dimensionerande vintertemperatur användes samma verktyg och underlag. Och vid analys av returtemperatur användes en näst intill identisk princip, inklusive regressionslinjer och normalår. En skillnad är dock att jämförelsen görs gentemot hela nätets returmedeltemperatur på månadsbasis.

Någon generell besparingspotential för flerbostadshus går inte att kvantifiera

Inverkan på inomhustemperatur studerades avseende nivå och jämnhet (pendling) genom analys av lägenheternas medel­temperaturer. För att göra detta skapades ett Excelverktyg för timvärden från molntjänsten Curves. Temperaturpendlingen kvantifierades som medeltemperaturens standardavvikelse på dygnsnivå och veckonivå. En grafisk redovisning användes som komplement för att till exempel se om olika händelser kunde identifieras, såsom aktivering av rumsstyrningen. Se figur 3.

Figur 3: Medeltemperaturer i ett av Poseidons hus.

Resultat för analys av mätdata

Analysen av Poseidons och Familjebostäders hus visade på en genomsnittlig värmeenergibesparing motsvarande 6 kWh/m2
respektive 10 kWh/m2. De individuella skillnaderna var dock stora och det fanns även flera fall där värmeanvändningen ökade. Orsaken till det senare visade sig allt som oftast bero på att svala hus fått det lite varmare, men där fanns också fall där orsakerna inte kunde fastställas.

Ett grundläggande påpekande i sammanhanget är att medelrumstemperaturerna i de bägge bostadsbolagens hus redan från början var generellt låga och bara strax över börvärdet. Om analysen istället genomförts på mer övertempererade bestånd hade besparingarna blivit större. I vissa flera fall förmodligen betydligt större.

Öppna gränssnitt och API:er (sammanknytning av mjukvarufunktioner) tycks bli en allt viktigare faktor vid val av värmeregleringsteknik framöver

Någon generell besparingspotential för flerbostadshus går inte att kvantifiera, men för ett bestånd med liknande driftskick som Poseidons och Familjebostäders hus kan det angivna spannet vara en god fingervisning som medeltal. Eventuellt kan dock mer avancerad värmereglering ge ytterligare besparingar.

Parallellt med energianalysen konstateras att effektbehovet vid dimensionerande vintertemperatur i genomsnitt bedöms minska med 5–10 procent. Sambandet för detta var dock ganska svagt, för det fanns också enskilda undercentraler där effektbehovet bedömdes öka trots minskat årligt energibehov.

Gällande inverkan på inomhustemperatur framgick att nivåerna hamnade närmare sina börvärden och att svängningarna minskade. Slutligen konstateras att värmeregleringens inverkan på returtemperaturen inte kunde kvantifieras. Visserligen fanns hus där sambanden tycktes tydliga, men också hus där returtemperaturen var mer eller mindre konstant året om.

Intervjuer

Om en del av förstudien intervjuades fas­tighetsägare, energitjänsteleverantörer och mätföretag i syfte att ta vara på deras erfarenheter och tankar i ämnet. Eftersom förstudien genomfördes i samarbete med bostadsbolagen Poseidon och Familjebostäder i Göteborg involverades dessa i mer långtgående dialoger och frågeställningar än övriga.

Tabell 2: Intervjuade aktörer.

Intervjuerna visade på positiva erfarenheter av behovsanpassad värmereglering. Dels avseende värmebesparing, dels också avseende andra mervärden främst kopplade till temperaturmappning. Energitjänsteföretagen angav att energibesparingen är 10–20 kWh/m2 och år, det vill säga ungefär dubbelt så mycket som uppmättes för Poseidon och Familjebostäder. Skillnaden kan bero på reglerteknikernas kapacitet, men det kan också bero på fastighets­underlag och deras övertemperaturer. Kanske en kombination.

Fakta

Referenser

[1] Boverket (2010). Teknisk status i den svenska bebyggelsen – resultat från projektet Betsi.

[2] Lågan (2012). Brukarrelaterad energianvändning. Resultat från mätningar i 1 300 lägenheter.

[3] Statens Institut för Byggnadsforskning (1992). Elib-rapport nr 4, Forskningsrapport TN: 39, Gävle.

[4] Desponia et al (2021). Drivers of winter indoor temperatures in Swedish dwellings: Investigating the tails of the distribution, Chalmers och IVL.

[5] Schulz L (2003). Normalårskorrigering av energianvändningen i byggnader – en jämförelse av två metoder. Effektiv.

[6] Olsson (2023). Behovsanpassad värmereglering. 2022:052 Bebo.

I Bebos rapportering [5] redogörs för de olika energitjänsternas funktion. Dessa hade varierande komplexitet och möjligheter, vilket gör dem lite svåra att jämföra. En sak som dock förenar dem är rumsgivarnas centrala roll. Temperaturmappning underlättar identifiering av lokala värmeproblem, behov av injustering av radiatorsystem samt utgör underlag vid diskussion med boende.

En sak som ständigt återkom i kontakten med bostadsbolagen var önskan om att inte bli inlåsta i någon särskild teknik. Man vill kunna utvidga och på andra sätt hantera hela förloppet på egen hand. Öppna gränssnitt och API:er (sammanknytning av mjukvarufunktioner) tycks bli en allt viktigare faktor vid val av värmeregleringsteknik framöver. Här kan dock noteras att endast stora fastighetsägare med driftorganisationer kontaktats. Kanske ser behovet av öppna tekniklösningar annorlunda ut i till exempel bostadsrättsföreningar och mindre bolag.

Kommentarer till mätresultaten

I beståndet från Familjebostäder fanns hus där energianvändningen ökade trots att inomhustemperaturen minskade. Förändrat antal boende, ökade ventilationsflöden och ökad vädring samt tekniska fel är exempel på orsaker som diskuterades. Inget har dock fastställts.

Att några av husen bedömdes få ökat effektbehov vid dimensionerande vintertemperatur trots minskat årligt energibehov är underligt. Otillräckligt antal kölddagar för en rättvis regressionslinje och för lång tidsbas (månad) är tänkbara orsaker som diskuterats.

För ett antal av undercentralerna var sambandet mellan returtemperatur och utomhustemperatur svagt. Detta gjorde att värmeregleringens inverkan på returtemperatur inte kunde utvärderas. Ökad varmvattenanvändning, motverkande termostater, ändrade vvc-flöden och temperaturer diskuterades som eventuellt tänkbara orsaker.

Slutligen: Initialt fanns önskemål om att särskilja termiskt lätta hus från tunga samt att eventuellt kunna identifiera skillnader mellan olika ventilationstyper. Underlaget var dock ganska homogent, med endast ett fåtal lätta hus, och ännu färre hus med annan ventilation än mekanisk frånluft. Dessa aspekter kunde därför tyvärr inte utvärderas.

Artikelförfattare: Daniel Olsson, teknisk licentiat, CIT Renergy

Publicerad 28 november 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.