Solceller ger el till komfortkyla

När Kristianstads kommun byggde nytt Naturum satsades på att kombinera solceller med arkitektur. Det gav resultat  – anläggningen blev Årets solcellsanläggning.

Vid Kristianstads besökscentrum Naturum Vattenriket har kommunen låtit installera takintegrerade solceller. Förutom att ge el fyller solcellerna funktionen som regnskydd och solskydd. Den totalt installerade effekten är 10 kW och anläggningen togs i bruk 2010. Mätningar i vår har visat att toppeffekten hittills är sju kW, men Ingvar Björkqvist, vid Kristianstads kommuns teknikförvaltning C4 Teknik, tror att man kommer upp i de tio kW som utlovats. – När solen stiger ytterligare i sommar får anläggningen ännu bättre förutsättningar att leverera full effekt, säger han.

naturrum-vattenriket-kristiansta-solceller-foto-m-k-2012-27.jpg

Solcellerna ger både skugga och el på Naturum i Kristianstad. Foto: Mark Kretz

Även vid mätning i januari gav anläggningen el, men då mycket lägre effekt. Hur stor del av den totala elanvändningen i Naturum Vattenriket som solcellerna ger går inte att uppskatta, förutom för komfortkyla används el för restaurangkök, ventilation och kylar i restaurangen. – Vi kan se att solcellerna gör att elanvändningen i Naturum avviker på ett positivt sätt, jämfört med om vi inte haft några solceller.

Solcellerna bidrar till byggnaden på fler sätt än med kWh. Förra året gick Priset för årets solcellsanläggning till White Arkitekter AB, för denna anläggning. Motiveringen var bland annat att anläggningens utformning bidrar till byggnadens och solcellernas funktion och skapar arkitektoniskt intressanta effekter.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 6-7/2012 sid 30-33

Fler artiklar om Skåne i nr 6/7…

Strålande satsning, Skåne

Vacuumsolfångare bländar inte flygtrafiken

Bengt Hansson – den sparsamme livsmedelshandlaren

Solcellsel med kylande växter

Publicerad 25 juni 2012

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.