Investering | 27 sep 2023

Solar miljardinvesterar i nytt logistikcenter

Solar Sverige har vuxit ur sina befintliga lagerlokaler i Halmstad och Örebro. Därför satsar man nu på ett närmare 50 000 kvadratmeter stort logistikcenter i Kumla, söder om Örebro, dit all lagerverksamhet konsolideras.

Solar miljardinvesterar i nytt logistikcenter
Bilden är en visualisering av hur det nya logistikcentret i Kumla skulle kunna se ut. Bild: Solar

Målsättningen med det nya logistikcentret är att ta nästa steg i en pågående tillväxtresa och att skapa förutsättningar för en hållbar distribution, ur såväl ett miljömässigt som ett socialt perspektiv.

− Inom Solar Sverige arbetar vi ständigt med att utvärdera den egna verksamheten för att fortsätta utvecklas. Vi är övertygade om att konsolideringen till ett logistikcenter kommer att stärka vår organisation och säkerställa god kapacitet under en väldigt lång tid framöver. Den kommer även att höja leveranskvaliteten till våra kunder och arbetsmiljön för våra medarbetare, säger Anders Koppel, vd för Solar Sverige.

Anläggningen kommer att byggas med en tydlig hållbarhetsvision och certifieras enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM.

– Hållbarhet är en viktig del i Solars strategi och kommer självklart att genomsyra byggnationen av vårt nya logistikcenter. Den nya byggnaden kommer att vara självförsörjande genom solenergi och fullt utrustad med LED-belysning. Vi kommer också att ta hänsyn till den biologiska mångfalden i vårt närområde både innan, under och efter byggnationen, säger Anders Koppel.

Förbättrad arbetsmiljö genom moderna och innovativa teknologier
Genom att använda moderna och innovativa teknologier kommer Solar Sverige att minska sin miljöpåverkan, förbättra arbetsmiljön för de anställda och erbjuda en bättre kundupplevelse. Det nya logistikcentret kommer att ha en hög automationsgrad med innovativ och framtidssäkrad utrusning, till exempel Autostore och automatiskt styrda truckar.

– I och med det nya logistikcentret kommer vi att kunna ta nästa kliv i vår innovations- och automatiseringsresa. Den höga automationsgraden kommer att bidra till ökad kapacitet, effektivare plockning och förbättrad logistik, vilket kommer ha positiva effekter för både medarbetare och kunder, säger Anders Koppel.

Det nya logistikcentret i Kumla beräknas tas i drift under 2026 och får en lagerbyggnad på 45 500 kvadratmeter och 2 000 kvadratmeter kontor. Den sammanlagda investeringen uppgår till närmare en miljard kronor.

Källa: Solar

Publicerad 27 september 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.