Spillvärme | 19 jan

Snart odlingsstart i spillvärmda växthuset

I april kommer de första tomatplantorna till den nya hydroponiska odlingen i Frövi. I ett 100 000 kvadratmeter stort växthus, uppvärmt med spillvärme från det intilliggande kartongbruket, förväntas 8000 ton tomater skördas varje år.

Snart odlingsstart i spillvärmda växthuset
Ännu återstår en hel del arbete men i april ska de första tomatplantorna börja odlas i växthuset i Frövi som värms upp av spillvärme från Billeruds kartongbruk. Foto: Ann-Louise Larsson

Stommen till växthuset har kommit på plats, nu återstår invändiga installationer innan odlingen startar om ett par månader. Inom kort kommer växthuset att värmas upp genom spillvärme från bruket. 45-gradigt vatten som lämnar det sista steget i kartongprocessen går genom en värmeväxlare ner till växthuset där runt 20 graders värme kan utvinnas.

– Värmeåtervinningen är en förutsättning för projektet, säger Wilhelm Magnusson, samhällskontakt på Wa3rm.

252 000 tomatplantor ska ge en skörd på 8 000 ton tomater – vilket motsvarar hälften av den svenska tomatproduktionen i dagsläget.

Bakom projektet står Wa3rm, som har flera nytänkande projekt inom odling på gång i Sverige. I Frövi blev den gigantiska tomatodligen verklighet tack vare samarbete med Billerud, som driver kartongbruket på orten varifrån Wa3rm får energin till att värma upp växthuset.

Det kommer att hålla en temperatur på mellan 16 och 20 grader året runt och för att ge tomaterna bästa möjliga livsförhållanden har 9936 LED-lampor med noga utvalda prismor installerats. Till dessa har Linde Energi installerat en 10 MW-ledning. Så kallade screens på växthusets glasrutor ska skydda mot ljusföroreningar och stänga värme från solen ute.

Jan Öholm, projektledare Wa3rm AB, Frövi. Foto: Ann-Louise Larsson

För bevattning används uppsamlat regnvatten som samlas i en 14 500 kubikmeters damm, vilket räcker till 14 dagars bevattning.

Wa3rm planerar nu för nästa etapp, ett lika stort växthus till uppbyggt på samma koncept och även detta för tomatodling.

– Här tittar vi även på möjligheten till en värmeackumulator, säger Jan Öholm, projektledare på Wa3rm.

En vecka om året står kartongbruket stilla för planerat underhållsstopp. Då kommer en biooljeeldad panna se till odlingen inte påverkas och att växthuset behåller rätt temperatur.

Närmare 100 personer kommer att arbeta med tomatodlingen, varav 60-70 personer manuellt ska skörda tomaterna. Rekryteringsarbetet har nyligen inletts.

 

Publicerad 19 januari 2024

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.