Hållbarhet. | 7 jun 2022

Smarta enheter hjälper Gothia Towers till välavvägda beslut

Gothia Towers vill ta ledningen i mötesbranschens hållbara utveckling. Ett viktigt steg i utvecklingen är Smartvattens enheter som installerats i hotelltornen och som redovisar data över vattenflödena.
– Nu har vi en bra översikt, säger Jim Posio, driftchef på anläggningen.

Smarta enheter hjälper Gothia Towers till välavvägda beslut
Svenska Mässan Gothia Towers är en utmanande anläggning sett till vattenförbrukningen, med ett väldigt stort antal hotellrum, flertalet restauranger en bred verksamhet och dessutom en magnifik spa-avdelning.

– Datan över vattenförbrukningen hjälper oss framöver att göra rätt insatser i rätt tid. Läckagelarm skapar en trygghet och med hjälp av datan kan vi se var vi behöver effektivisera vattenförbrukningen och hur vi ska prioritera. Vatten är en resurs vi behöver vara rädda om och med hjälp av Smartvattens lösning hoppas vi att kunna fortsätta vår resa mot att bli ännu med hållbara i vår verksamhet, även när det kommer till vatten, säger Jim Posio, driftchef hos Svenska Mässan Gothia Towers.

Jim Posio, driftschef, Svenska Mässan Gothia Towers.

Anläggningen har tre hotelltorn och alla tre är uppkopplade mot Smartvattens lösning där vattenförbrukningen registreras i realtid och genererar värdefull data som sedan kan användas som underlag. Hela anläggningen består av 1 200 hotellrum, flera restauranger och barer, 60 mötesrum, kongresshall för 1 500 personer samt 41 000 kvadratmeter till mässor och andra evenemang.

– Vi har precis påbörjat våra mätningar och framöver hoppas vi självklart även kunna utöka samarbetet. Svenska Mässan Gothia Towers är en utmanande anläggning sett till vattenförbrukningen, med ett väldigt stort antal hotellrum, flertalet restauranger en bred verksamhet och dessutom en magnifik spa-avdelning. Att vi nu kan hjälpa dem med att spara på vatten för att ta dem ännu ett steg närmare deras klimatmål känns fantastiskt, säger Hanna Wramdemark, account manager hos Smartvatten.

Gothia Towers i Göteborg har tagit kontroll över sin vattenförbrukning med hjälp av Smartvattens enheter. Foto: Smartvatten

Svenska Mässan Gothia Towers har även till viss del miljöcertifierats enligt BREEAM. Att de nu kan samla ännu fler poäng till certifieringen tack vare installationen av Smartvattens lösning, ser de som positivt.

– Självklart är det ett plus i kanten att Smartvattens tjänster hjälper oss vidare i vår BREEAM-certifiering. Att vi dessutom med ett så enkelt ingrepp kan skapa oss en överblick av hela vår vattenförbrukning, sparar både tid och energi för oss, säger Jim Posio.

Källa: Smartvatten

Publicerad 7 juni 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.