Risker | 30 jan

Smart teknik för hållbar vattenkonsumtion prisas

Smart teknik behövs för att främja hållbar vattenkonsumtion och minska riskerna för läckage i bostäder. Ramtin Massoumzadeh på Quandify har tagit emot 2023 års Göran Bredinger-stipendium i samarbete med Mötesplats Social Innovation vid Malmö universitet.

Smart teknik för hållbar vattenkonsumtion prisas
Ramtin Massoumzadeh på Quandify har tagit emot 2023 års Göran Bredinger-stipendium. Stipendiet delades ut av upphovsmannen själv, Göran Bredinger, vd för Dieden Group. Foto: Malmö universitet

En av de största orsakerna till att vattenförbrukning inte mäts i Sverige är höga kostnader och risker med att installera en traditionell vattenmätare som innebär att man måste såga av vattenröret.

Ramtin Massoumzadeh och Thibault Helle, båda civilingenjörer och kursare på KTH, bestämde sig för att utveckla lösningar med både hårdvara och mjukvara för att eliminera riskerna och behovet av rörmokare.

– Produkterna ska vara simpla och enkla att installera och använda, menar Ramtin Massoumzadeh.

Quandify skapade först en produkt som kläms fast utanpå röret, en icke-invasiv vattenmätare. För det krävdes att de uppfann ett gummiliknande material som inte torkar ut. Materialet är nu patenterat och används i deras produkter.

Fakta

Juryns motivering

  • ”Vattenbrist är ett stort samhällsproblem. Den globala efter­frågan på vatten kommer att överstiga utbudet med 40 procent 2030 enligt FN:s miljöprogram (UNEP). Årets stipendiat Ramtin Massoumzadeh, med Quandify AB, är engagerad i att både öka medvetenheten om vattenanvändning och att hitta åtgärder för att mäta förbrukning och upptäcka läckor. Quandify har utvecklat flera mätteknikprodukter för vattenförbrukning, läckagedetektion och med stor potential att spara vatten. Grundaren har visat goda resultat och har ambitionen att utveckla Quandify till ett tillväxtföretag i Europa och bidra till att minska vår vattenförbrukning”.

Företaget har även utvecklat algoritmer för hur man mäter vattenförbrukning genom ultraljud. De smarta monitorerna och detektorerna mäter vattenförbrukning, vattentemperatur – viktigt eftersom vattnets temperatur är avgörande för energianvändningen – och vattenläckage. Förutom att larma vid läckage samlas data in, bearbetas och visualiseras.

– Att juryn har varit med och utsett Quandify är ett erkännande för det problem vi vill lösa. Göran Bredinger-stipendiet skänker en tyngd för våra investerare, kunder och intressenter, säger Ramtin Massoumzadeh.

Publicerad 30 januari 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.