Energianvändning | 31 okt 2022

Släckta skyltar sparar 11 miljoner kWh

Genom att släcka ner Willys-butikernas belysning på fasader, skyltar och parkeringar – och genom ytterligare ett antal kraftfulla åtgärder – drar matkedjan nu ned sin elförbrukning med cirka 11,7 miljoner kWh.

Släckta skyltar sparar 11 miljoner kWh
Willys släcker ner skyltbelysning och en rad andra åtgärder som kommer spara totalt över 11 miljoner kwh. Foto: Willys

Ju fler som minskar elförbrukningen, desto mindre ökar elpriserna i vinter. Matkedjan Willys vill dra sitt strå till stacken, och lanserar nu en rad åtgärder för att minska elanvändningen. Bland annat har kedjan tagit beslut om att släcka ner belysningen på fasader, skyltar och parkeringar.

På alla butiker där det är möjligt – där Willys själv kan styra över frågan – kommer all belysning att släckas efter stängning och tändas först när butiken öppnar igen på morgonen. Andra åtgärder är att justera temperaturen i butikerna, ställa om ventilationen, byta ut ljuskällor till LED-armaturer och stänga av kylrum, kyldiskar och transportfrysar på nattetid när de inte används.

Åtgärderna innebär en besparing på 11,7 miljoner kWh, vilket motsvarar en årlig elförbrukning i 585 villor eller cirka 8 procent av Willys totala elförbrukning. Willys har sedan tidigare påbörjat en rad andra åtgärder för att spara energi – till exempel utbyte av kyl- och frysanläggningar till mer energieffektiv teknik – vilket tillsammans med de nya åtgärderna innebär en minskning med cirka 15 procent av Willys totala elförbrukning.

– Var och en av de här åtgärderna låter kanske inte som att det skulle betyda så mycket, men många bäckar blir verkligen en stor å i det här fallet. I den här situationen måste vi alla bidra med det vi kan, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.

Nedsläckningen av Willysbutikerna har redan påbörjats och kommer successivt att genomföras i samtliga butiker under kommande veckor.

Källa: Willys

Publicerad 31 oktober 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.