Sjukhuset ska testas i datorn

Med hjälp av tusentals ekvationer exekverade i datorer testas installationerna i det nya Karolinska sjukhuset. Det ska säkra att energianvändningen håller sig under 120 kWh per kvadratmeter.

Byggbranschen borde bli bättre på att utnyttja modeller. Det anser Per Sahlin från företaget Equa, som genomför ett stort virtuellt testprojekt av Nya Karolinska Sjukhuset. Han sitter i ett kontor med glasväggar – för ljusinsläppets skull – i Solna, på gångavstånd från sjukhuset. Men när han och hans kollegor tittar på sjukhuset är det ändå oftast i datorn. Vad som händer på plats just nu är inte deras bekymmer. Deras uppdrag är att räkna ut vad som ska hända, innan det finns något att titta på.

Halverad energianvändning
Modellen omfattar omkring 2 000 variabler för vart och ett av de planerade 8 000 rummen. Det kan handla om temperatur inuti väggen och i olika delar av rummet, medelvärdet under femton minuter, med mera. Målet med beräkningarna är att slippa stora misstag vad gäller innemiljö och energianvändning längre fram i projektet. Modellen av Karolinska sjukhuset ska bland annat se till att energianvändningen inte överstiger 120 kWh per kvadratmeter och år, exklusive verksamhetsel. Det är hälften mot i dag och mer än hundra kWh mindre än för de flesta andra sjukhus, om än inte minst i Sverige. Det rekordet lär sjukhusen i Borås eller Örebro ha, se Energi & Miljö 4/10.
– Modellen håller reda på alla flöden i ett hus, inklusive personer. Vi kan se vad som händer om man till exempel byter fönster. Jag är helt säker på att det inte finns något sjukhus som man räknat så noga på som man gör här, berättar Per Sahlin.

Räkna först, bygg sedan
Med en bakgrund i matematik utvecklar han och kollegorna datormodeller som ska göra det möjligt att prova olika sorters installationer innan installation. Tre av de fjorton anställda som doktorerat, har gjort det i matematik. Per Sahlin är docent byggvetenskap från KTH. Bland de övriga anställda finns experter från byggbranschen och andra branscher där företaget verkar.
Men även om företaget har fullt upp med modeller av byggprojekt anser Per Sahlin att branschen kunde bli ännu bättre på att räkna först och bygga sedan.
– Branschen är uppfinningsbenägen. Det som är speciellt är att man provar de smarta idéerna i en kåk som kostar miljarder, eller hundra miljoner i alla fall, istället för att göra en modell. Det är fullskaleexperiment som gäller i byggbranschen, säger han.

Ekvationsmodell
Företagets metod utvecklades i slutet av 1980-talet, på Institutet för tillämpad matematik i Stockholm. Tanken var att använda ekvationer för att beskriva samband i datormodeller istället för algoritmer vilket var en vanligare logik för beräkningar i dator på den tiden. Ekvationerna gör det lättare att få stora mängder beräkningar med varierande in- och utdata att gå ihop.
Bakgrunden till behovet av att alls räkna på byggnader var energifrågan som var aktuell då på grund av oljekrisen. Att modellen utvecklades berodde också på att Per Sahlin själv var väldigt intresserad av energianvändningen i byggandet.

Modellen knoppades av från institutet 1995 och blev ett företag där namnet Equa är första ledet i engelskans equation, ekvation.
Men energifrågan prioriterades ner i omvärlden strax därefter och att spara energi blev en icke-fråga i byggbranschen. Modellen används dock på annat håll, för att modellera tunnlar till exempel; den har bland annat använts för Citybanan. Processindustrin, företrädd av Alfa Laval bland andra har också använt ekvationsmodellen. Där har man en lång tradition av att bygga pilotanläggningar för att testa idéer.
– Vi är beroende av bra användare som gör bra saker med våra produkter. Dessutom är det roligare att jobba med dem som vill ha mer och uppskattar det man gör. 2006 hade vi ett möte och diskuterade om vi skulle strunta i byggbranschen. Men vi beslutade att satsa på en version fyra och strax därefter vaknade folk i byggsektorn till. Förslag till förbättringar forsade in och sedan har det varit fullt i inkorgen, berättar Per Sahlin.

Intresset på väg upp igen
Att energifrågan är aktuell igen till följd av klimatoro och insikten att energiråvarorna är begränsade tror han är en orsak till det ökande intresset. Energipriset är också på väg uppåt.
– Värdet på fastigheter kopplas till hur energieffektiva de är. Så folk som håller i pengarna blir medvetna om att energi inte förblir nästan gratis.
Till det kommer alla miljömärkningssystem. Nya Karolinska ska Leed-märkas. Därför går det inte längre att överdimensionera installationerna och hoppas på det bästa utan det gäller att räkna och optimera så att energianvändningen minskar med bibehållen komfort.
På ett sjukhus som Karolinska handlar det inte först och främst om komfort utan om smittskydd och hygien. Luften byts ut flera gånger oftare än i kontor. Det går inte heller att använda luft-luftvärmeväxlare på grund av smittrisken. Istället blir det vätskebaserade lösningar och något sämre verkningsgrad. Risken för att luftströmmarna möts måste elimineras.  Till det kommer särskilda behov i laboratorier och operationssalar och elenergi till bilar som ska kunna laddas på området. All energi ska vara förnybar.

Skiftande verksamheter
Summa summarum handlar det om 320 000 kvadratmeter med väldigt varierande verksamhet. För värmen finns borrhålslagret med 165 stycken 220 meter djupa borrhål och fjärrvärme. Kylan kan komma från frikyla utomhus, från fjärrkyla, från egen kylanläggning och från borrhålen. Energianläggningen ger ytterligare tusentals variabler i modellen. Antalet variabler räknas alltså i miljoner.
– Ska  man räkna ut hur mycket energi en 70-tals kåk behöver räcker det kanske med fem ekvationer och baksidan av ett kuvert men för nya Karolinska räcker inte den modellen alls, sammanfattar Per Sahlin.
Att få ihop datorkraften som ska klara beräkningarna är en utmaning för sig. Valet har fallit på att utnyttja moln, alltså hyra processorer. Sjukhuset delas upp i flera modeller. Varje hus kan modelleras för sig eftersom det inte finns någon nämnvärd termisk koppling mellan husen. Energicentralen är också en modell för sig.

Minsta möjliga miljöbelastning
Husmodellerna delas in i våningsplan. Varje våningsplan blir en process och tilldelas en processor. Eftersom våningsplanen påverkar varandra termiskt så delar de variabler och därför körs processerna parallellt, så långt det går. Att göra en körning kan ta några timmar och för varje våningsplan behövs kanske hundratals körningar. Det handlar om att prova ut olika förslag med målet att få till installationer som klarar sin uppgift med minsta möjliga miljöbelastning.
Kollegan Pär Carling i rummet intill är en av flera personer som ska se till att modellen verkligen fungerar för bygget av det nya sjukhuset. Han hjälper konsulterna Sweco och ÅF att använda modellen så att den ger ett bra resultat.
– Konsulterna sitter med vårt program och bygger modellen med hjälp av ritningar och annat underlag.  Rent generellt är det ett jobb i sig att ragga rätt på indata. Sedan får man jämföra med mätdata och justera. Men den delen är jag inte med om i det här projektet, säger Pär Carling.

Ett rum – minsta enhet
BIM finns förstås med som indata när det är möjligt. Ju bättre information desto bättre modell. Men det finns en gräns för vad som är meningsfullt att veta. I det här projektet räknar man med ett rum som minsta enhet, även om det finns modeller som även delar upp rummen i delar. Det är inte heller meningsfullt att ta reda på hur möblerna står. Hur mycket sjukhuset kommer att läcka är också svårt att ta reda på i förväg, här gäller det att göra antaganden som är rimliga.
– Vi säger att beskriver ni det rätt, så räknar vi rätt, säger Per Sahlin.
Till slut är det ändå brukarna som avgör.
– Den stora utmaningen är hur huset används, hur ofta och när man öppnar fönstren till exempel. Det kan man inte råda över. Men man kan vara säker på att om huset används som modellerat, då kommer resultatet av modellerandet att stämma, säger Per Sahlin.
Strax innan intervjun är slut, fälls markiserna som skärmar av solen utanför kontoret in. Automatiskt.

Text Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 6/7 sid 24-26
 
 

Publicerad 26 juni 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.