SIS-standarder för tappvattenarmaturer

Ett sätt att minska energiförbrukningen är att bara använda så mycket varmvatten som verkligen behövs. Nu ska SIS, Swedish Standards Institute ta fram standarder för energimärkning av tappvattenarmaturer. Energieffektiva blandare kan kraftigt minska värme- och vattenanvändningen.

Det säljs 1,2 miljoner tappvattenarmaturer i Sverige varje år. Genom att välja energieffektiva kranar kan ett hushåll spara upp till 40 procent av energianvändningen för varmvatten. För att underlätta för köparen ska SIS, Swedish Standards Institute ta fram standarder som ska ligga till grund för ett energimärkningssystem.

– Målet är att ta fram standarder som beskriver provningsmetoder och kravkriterier för att energimärka olika blandare. Det är stor skillnad i energieffektivitet mellan olika tappvattenarmaturer och vi vill ta fram tydlig och objektiv information om hur de kan delas upp i olika energiklasser, säger Lars Sjöberg, projektledare på SIS.

I projektgruppen ingår idag Energimyndigheten, JM AB, Villeroy och Boch Gustavsberg AB, och Husbyggnadsvaror HBV. Fler tillverkare och användare håller på att ansluta sig. Målgruppen för standarderna är privatpersoner, fastighetsägare, tillverkare och myndigheter.

SIS, Swedish Standards Institute har projektansvaret för standardiseringen av testmetoderna och samarbetar med SP, Sveriges Tekniska Provningsinstitut, som kommer att ta fram märkningen av armaturerna. Kommittén Energimärkning av tappvattenarmaturer, SIS/TK 519 driver projektet.
– Vi på SIS ser gärna att fler deltagare ansluter sig till projektet för att säkerställa bredden i kommittén, säger Lars Sjöberg.

Källa: SIS
Publicerad 31 mars 2008

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.