Solenergi | 14 feb

Siktar på att bli ledande i Norden inom solenergi

HPSolartech har som mål att stå för 15 procent av all solenergi som produceras i Sverige till 2028. Under 2022 tog företaget in två miljarder i kapital och byter nu namn till Turn.

Siktar på att bli ledande i Norden inom solenergi
HPSolartech byter namn till Turn och siktar på att bli ledande i Norden inom solenergi, enligt vd Kenny Fogel. Foto: Turn

Namnbytet från HPSolartech till Turn görs för att bättre spegla bolagets värderingar och stora planer framöver. Visionen är att minska andelen energi som kommer från fossila bränslen och öka andelen förnybar energi.

Turns affärsidé är att bygga, äga och förvalta solparksanläggningar på ej odlingsbar mark och sälja vidare energin till svenska företag. Företaget fortsätter arbetet med att bygga solparker och parallellt hitta fler markägare som vill arrendera ut sin mark. Målet är att bygga solparker med kapacitet för 250 till 350 megawatt om året, som ska ske genom organisk- och förvärvad utveckling, med målet om att sätta 1,500MW i drift 2028. Detta motsvarar solparker på en yta av cirka 3000 fotbollsplaner.

– Det finns ett växande intresse bland markägare att arrendera ut mark till oss. Många sitter på mark som inte går att odla på och ser en intäktsmöjlighet, samtidigt som de vill bidra till den gröna energiomställningen. Vårt uppdrag framöver är att nå ut till ännu fler markägare för att få med dem på tåget mot en värld med bättre energi, säger vd Kenny Fogel.

Förutom planerna på att bygga fler solparker så ska Turn utöka sitt team av medarbetare till över 100 personer de kommande åren. Bolaget storsatsar på rekrytering och vill skapa Sveriges bästa arbetsplats.

– Det enda sättet att nå våra mål är att göra det tillsammans med talangfulla människor som också vill driva förändring. Min dröm är att skapa Sveriges bästa arbetsplats som tar vara på varje medarbetares potential och främjar möjligheter till utveckling. Att skapa god energi innebär också att vara en arbetsplats där alla får utrymme att både prestera, växa och återhämta sig, säger Kenny Fogel.

Källa: Turn

Publicerad 14 februari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.