Sätt fart med nytt verktyg!
Branschorganisationen Svensk ventilation lanserar nu ett nytt digitalt verktyg för att hjälpa fastighetsägare identifiera energibesparingsmöjligheter. Med skärpta EU-krav i antågande vill man inspirera till åtgärder redan idag.

I samband med årets upplaga av kampanjen Smart drag lanserar Svensk ventilation ett nytt verktyg: Besparingsindikatorn. Verktyget är utvecklat för att ge fastighetsägare en första uppskattning av hur mycket energi deras byggnader potentiellt kan spara – och därmed också pengar.
Med hjälp av fem enkla frågor om byggnadens typ, storlek och ventilationssystem får användaren en kvalificerad fingervisning om vilka åtgärder som kan vara värda att satsa på.
– Använd Besparingsindikatorn redan nu. Den kan vara det stöd som många fastighetsägare har saknat för att komma i gång med lönsamma energieffektiviseringsåtgärder. För lokalfastighetsägare är det definitivt ett smart drag att ligga steget före, säger Britta Permats, vd för Svensk ventilation.
Vi vet att många energieffektiviseringsåtgärder aldrig blir av, trots att de är lönsamma – många fastighetsägare behöver ett första underlag för att komma till skott.
Hon fortsätter:
– Det finns mycket att tjäna genom att energieffektivisera i stället för att vänta till 2030 eller 2033. En hel del ventilationsåtgärder är dessutom relativt enkla att genomföra och sparar både energi och pengar.
Organisationen understryker att energieffektivisering inte alltid kräver stora investeringar. Tvärtom kan enkla justeringar i befintliga ventilationssystem ge märkbara resultat.
– Vi vet att många energieffektiviseringsåtgärder aldrig blir av, trots att de är lönsamma. Många fastighetsägare behöver ett första underlag för att komma till skott. På smartdrag.se har vi samlat massor av enkla åtgärder, inspiration och checklistor att börja med redan idag, fortsätter Britta Permats.
Bakgrunden till initiativet är EU:s reviderade energiprestandadirektiv (EPBD), som ställer hårdare krav på byggnaders energieffektivitet under kommande år. Med rätt insatser kan svenska fastighetsägare inte bara minska sin klimatpåverkan – utan också sänka sina driftskostnader på kort och lång sikt.
Läs mer här.
Källa: Svensk ventialtion