Samhällsekonomiskt lönsamt att ge stöd för tilläggsisolering
En ny studie, som släpps idag, visar att stöd till tilläggsisolering av byggnader minskar energianvändningen och är samhällsekonomiskt lönsamt.
Idag värms över 40 procent av småhusen med el. Om småhusen i studien tilläggsisoleras motsvarar besparingen el från 80 vindkraftverk eller fyra gånger fjolårets rekordhöga elproduktion i Karlshamnsverket. Besparingen i flerbostadshusen motsvarar energianvändningen i 240 000 fjärrvärmeuppvärmda villor.
– Trots att potentialen är så stor så har svenska beslutsfattare haft lågt fokus på att stimulera energieffektivisering. En rad studier visar att det behövs stöd för att fastighetsägare ska investera i energieffektivisering snarare än att prioritera andra åtgärder. Regeringen behöver snarast införa långsiktiga styrmedel för energieffektivisering, säger Veronica Koutny Sochman, säger Veronica Koutny Sochman, vd på Swedisol.
Genom att tilläggsisolera våra byggnader kan Sverige frigöra stora energimängder som snabbt bidrar till att sänka energipriserna
Studiens resultat baseras på uppgifter från Boverket, Wikells och Swedisol om småhus med träfasad uppförda 1950 till 1980 samt alla flerbostadshus uppförda före 1975 som inte är tilläggsisolerade. Totalt ingår närmare 500 000 småhus och 30 000 flerbostadshus. Energipriser och kostnader för renovering baseras på de genomsnittliga kostnaderna under år 2021.
Studien har tagits fram av Agneta Persson med kollegor på konsultbolaget Anthesis.
– Det är betydligt dyrare för samhället att enbart öka produktionen av förnybar energi, jämfört med om medel samtidigt läggs på effektivisering så energibehovet minskar. Genom att tilläggsisolera våra byggnader kan Sverige frigöra stora energimängder som snabbt bidrar till att sänka energipriserna, säger Veronica Koutny Sochman.
Källa: Swedisol