Fjärrvärme | 25 apr 2022

Samarbete stärker framtidens klimatsmarta energinät

Norrenergi vill göra sitt fjärrvärmesystem i norra delarna av Storstockholm fossilbränslefritt. Därför har ett samarbete med energilagringsföretaget SaltX Technology inletts.

Samarbete stärker framtidens klimatsmarta energinät
Norrenergi och SaltX har inlett ett samarbete kring energieffektivisering.

Norrenergi fick upp ögonen för SaltX efter bolagets vinst i Helsinki Energy Challenge 2021, där SaltX bidrag för hur Helsingfors stad ska bli klimatneutralt redan 2035, blev ett av fyra vinnande bidrag.

– Norrenergi har en ambitiös plan för att ställa om till en ännu mer hållbar energiförsörjning och ser en framtid där vi helt eliminerat den sista andelen fossilt bränsle som idag är 1-2 procent. Här ser vi att SaltX lösningar och djupa kompetens kan bli en viktig möjliggörare, säger Ted Edén, energisystemutvecklare på Norrenergi AB.

Nu ska samma analysmodell som i tävlingen användas för att kartlägga förutsättningarna för att göra delar av Stockholms fjärrvärmenät ännu mer klimatsmart. SaltX kompetens inom storskalig energilagring med flertalet uppförda piloter har rönt stort intresse såväl nationellt som internationellt.

Vi kan nu modellera, analysera och konstruera hållbara och skalbara energilösningar för både industrin och städer

I och med vinsten i Helsinki Energy Challenge, bevisar nu bolaget även sitt kunnande inom design av klimatneutrala och storskaliga energisystem för såväl städer som industrier. Den analys- och kostnadsoptimeringsmodell som togs fram för Helsinki Energy Challenge i samarbete med Rebase Energy, är en unik lösning för träffsäkra analyser och modellering

– Vi är stolta över vinsten där vår analys- och optimeringsmodell var helt avgörande. Vi kan nu modellera, analysera och konstruera hållbara och skalbara energilösningar för både industrin och städer. Vi är tacksamma för det förtroende vi fått av Norrenergi där de tydligt visar att de agerar för ett hållbart samhälle, säger Carl-Johan Linér, VD för SaltX.
Energilagring är en avgörande faktor i omställningen till ett fossilfritt fjärrvärmesystem. För att kunna nå klimatmålen krävs en fortsatt omställning av Sveriges fjärrvärmesystem. SaltX och Norrenergis samarbete är ett viktigt steg i det systemskiftet.

Publicerad 25 april 2022

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.