Vattenskador | 14 apr 2022

Rostiga ledningar orsakar de flesta vattenskadorna

Försäkringsbolagens inrapporterade vattenskador – 40 665 under förra året – visar att sönderrostade ledningar står för majoriteten av vattenskadorna i svenska hem.
Även i år är det köket som har flest vattenskador – orsakade framför allt av nyare vitvaror!

Rostiga ledningar orsakar de flesta vattenskadorna
I köket upptäcks många vattenskador. Foto: Pixabay

2021 års Vattenskaderapport omfattar vattenskador som inrapporterades till och besiktades av försäkringsbolagen under perioden 1 januari–31 december.

En stor del andel vattenskador sker fortfarande i köket. Faktiskt så mycket som 33 procent av den totala andelen inrapporterade vattenskador. Av dem orsakas 53 procent av skadorna av utrustning såsom kyl, frys och diskmaskin. Trots att majoriteten – över 85 procent av de rapporterade skadorna – hade tätskikt under diskmaskin, kyl och frys i form av en plastbalja.

– En intressant iakttagelse är att vitvaror i kök som orsakar vattenläckage ofta är yngre än tio år, konstaterar Thomas Helmerson, verksamhetsledare för Vattenskade­centrum.

För 15 år sedan var läckande rör och undermåliga tätskikt stora anledningar till vattenskador i hus. Av vattenskador som orsakas av läckage i ledningssystem, beror så många som drygt 65 procent på att rören gått sönder på grund av korrosion, ålder och slitage.

De detaljer som står för flest vattenskador i ledningssystemet är rör och kopplingar, som representerar 88 procent av andelen vattenskador orsakade av ledningssystem.

Av den totala andelen vattenskador i Vattenskaderapporten 2021 står skador orsakade av läckage genom tätskikt i våtrum för 15 procent.

–  Andelen vattenskador genom tätskikt är störst när ytbeklädnaden är kakel eller keramiskt material och när vätskebaserat tätskikt används, säger Thomas Helmerson.

Av alla skador i tätskikt skedde 80 procent i golvet. Nästan hälften, 48 procent av väggskador och 52 procent av golvskador, orsakade av tätskikt med kakel eller keramiskt material som ytskikt, hade vätskebaserat tätskikt.

Text: Mikael Bergling

Publicerad 14 april 2022

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.