Solenergi | 18 sep 2023

Ronneby investerar i solenergi

AB Ronneby Industrifastigheter investerar i en 2 100 kvadratmeter stor solcellspark på kvarteret Telefonens tak i centrala Ronneby.

Ronneby investerar i solenergi
Clara Skogh, Milosz Kubsik och Emil Einarsson från Solifokus, och Patrik Elmberg och Dennis Robérteus från ABRI inspekterar installationen av solpanelerna.. Foto: ABRI

Den 2 100 kvadratmeter stora solcellsparken består av runt 700 panel som kommer att producera 450 000 kWh per år. Fyra parallella växelriktare omvandlar likströmmen från solpanelerna till växelström som kan användas i fastigheten eller skickas ut på elnätet.

– När anläggningen är i full drift räknar vi med att cirka 40 procent av bolagets totala energibehov ska komma från solenergi, säger Dennis Robérteus,  vd för ABRI.

ABRI använder totalt runt miljon kWh per år, varav 160 000 kWh per år i kvarteret Telefonen.

Bolaget arbetar sedan länge långsiktigt med hållbart miljötänkande och ett av målen för 2023 var att påbörja arbetet med att investera i solenergi. Solifokus från Jönköping genomför installationerna och solcellsparken på taket i Ronneby är en av företagets större installationer.

Anläggningen beräknas kunna tas i drift till årsskiftet.

Källa: ABRI

Publicerad 18 september 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.