Röda solpaneler lösning i historisk miljö
I kvarteret Myntet i Malmö. byggt i början av 1900-talet, har HSB hittat en lösning för att få solpaneler att smälta i den historiska miljön. I installationen används en blandning av svarta och röda solpaneler, som smälter in på de områdestypiska taken.
Under de senaste åren har Myntet 3, 6 och 8 genomgått en större renovering, där underjordiska garage fått nya bjälklag, och innergårdarna byggts om till en delad och modern yta. Under detta arbete förbereddes även för en solcellsinstallation.
– Vi fick först inte igenom användning av vanliga solpaneler, då det skulle förändra utseendet mot gatan för mycket. Då föreslog vi röda solpaneler, som skulle matcha tegeltaket, vilket accepterades, säger Jörgen Åkesson, projektledare på HSB Malmö.
– Svarta solpaneler har generellt sett högre effektivitet och bättre prestanda jämfört med röda solpaneler. De är ett bättre val om maximal elproduktion är målet, medan röda solpaneler är ett bra alternativ när historiska, kulturella och estetiska krav är viktiga, säger projektansvariga Cindy Brkovic, Soltech Energy Solutions som är HSB Malmös partner i projektet.
HSB tog tidigt ett beslut om att fastigheterna i kvarteret skulle ha tillgång till solenergi. Två av tre fastigheter har nu solpaneler och planen är att även den tredje fastigheten ska få solpaneler efter att taket har renoverats. Redan nu kan dock alla tre fastigheterna dra nytta av solenergin genom att anläggningen är byggd för att dela energi.
– Delning av solenergi mellan fastigheter, även känt som gemensam egenproduktion, eller kollektiv egenanvändning, innebär att flera fastigheter delar på den el som produceras av solcellsanläggningen som sitter på ett eller flera hustak. Detta är relativt nytt och har blivit alltmer populärt i takt med att solenergi och andra förnybara energikällor ökar, säger Cindy Brkovic.
Källa: HSB