Gröna byggnader | 3 aug 2023

Resebolag ska minska energianvändning och utsläpp

Resebolaget TUI har lanserat riktlinjer för gröna byggnader som ger rekommendationer vid bygg- och renoveringsprojekt av kedjans egna hotell och partnerhotell.

Resebolag ska minska energianvändning och utsläpp
Solpaneler på Atlantica Imperial Resort i Kolymbia, Rhodos. Foto: TUI

Riktlinjerna innehåller de viktigaste faktorerna för att minska miljöpåverkan och uppnå besparingar i vatten- och energiförbrukning. De täcker även ämnen som övervakningssystem, hållbarhetscertifiering och intressentkommunikation. Hållbart byggande är ett viktigt verktyg för att spara energi och minska koldioxidutsläppen från hotell.

– Vi är glada att se hur våra riktlinjer främjar hållbara byggbeslut runt om i världen. De sammanför beprövade åtgärder och expertisen hos våra experter inom hållbarhet och byggande för alla våra hotellmärken. Våra hotellpartners, arkitekter, ingenjörer och entreprenörer kan dra nytta av denna kunskap och förbinda sig att använda riktlinjerna när de utvecklar hotell för en mer hållbar framtid, säger Jessica Kuthe, Director Portfolio Management på TUI Hotels & Resorts.

TUI-hotellen har redan börjat implementera åtgärder från de gröna byggnadsriktlinjerna, särskilt inom området energibesparing. TUI:s långvariga samarbetspartners RIU, Atlantica och Grupotel har ökat antalet av sina solenergisystem, exempelvis i Spanien, Kap Verde och Grekland. I Italien driver hotellkedjan Robinson en av de största solenergianläggningarna för något hotell i Europa. Robinson tilldelades också det eftertraktade DGNB Platinum-certifikatet för ett hållbart byggprojekt på Fuerteventura.

Fram till 2030 ska TUI Hotels & Resorts utsläpp minska med nästan hälften (46,2 procent) jämfört med 2019. Målen har bekräftats av det oberoende Science Based Targets-initiativet (SBTi). Samtidigt arbetar TUI med att uppnå ännu mer ambitiösa minskningsmål – och att minska hotellens koldioxidutsläpp till noll så långt som möjligt redan 2030. Viktiga hävstänger för detta är förnybar energi och resurssparande processer. Hållbara byggnader kan göra en viktig insats för dessa miljöskyddsinsatser.

Källa: TUI

Publicerad 3 augusti 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.