Gröna byggnader | 3 aug 2023

Resebolag ska minska energianvändning och utsläpp

Resebolaget TUI har lanserat riktlinjer för gröna byggnader som ger rekommendationer vid bygg- och renoveringsprojekt av kedjans egna hotell och partnerhotell.

Resebolag ska minska energianvändning och utsläpp
Solpaneler på Atlantica Imperial Resort i Kolymbia, Rhodos. Foto: TUI

Riktlinjerna innehåller de viktigaste faktorerna för att minska miljöpåverkan och uppnå besparingar i vatten- och energiförbrukning. De täcker även ämnen som övervakningssystem, hållbarhetscertifiering och intressentkommunikation. Hållbart byggande är ett viktigt verktyg för att spara energi och minska koldioxidutsläppen från hotell.

– Vi är glada att se hur våra riktlinjer främjar hållbara byggbeslut runt om i världen. De sammanför beprövade åtgärder och expertisen hos våra experter inom hållbarhet och byggande för alla våra hotellmärken. Våra hotellpartners, arkitekter, ingenjörer och entreprenörer kan dra nytta av denna kunskap och förbinda sig att använda riktlinjerna när de utvecklar hotell för en mer hållbar framtid, säger Jessica Kuthe, Director Portfolio Management på TUI Hotels & Resorts.

TUI-hotellen har redan börjat implementera åtgärder från de gröna byggnadsriktlinjerna, särskilt inom området energibesparing. TUI:s långvariga samarbetspartners RIU, Atlantica och Grupotel har ökat antalet av sina solenergisystem, exempelvis i Spanien, Kap Verde och Grekland. I Italien driver hotellkedjan Robinson en av de största solenergianläggningarna för något hotell i Europa. Robinson tilldelades också det eftertraktade DGNB Platinum-certifikatet för ett hållbart byggprojekt på Fuerteventura.

Fram till 2030 ska TUI Hotels & Resorts utsläpp minska med nästan hälften (46,2 procent) jämfört med 2019. Målen har bekräftats av det oberoende Science Based Targets-initiativet (SBTi). Samtidigt arbetar TUI med att uppnå ännu mer ambitiösa minskningsmål – och att minska hotellens koldioxidutsläpp till noll så långt som möjligt redan 2030. Viktiga hävstänger för detta är förnybar energi och resurssparande processer. Hållbara byggnader kan göra en viktig insats för dessa miljöskyddsinsatser.

Källa: TUI

Publicerad 3 augusti 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.